Veggie nuggets

  • 45min
  • Showing off

Ingrediënten

Brooddoos
3 veggie nuggets
1/4 komkommer
1 snee beenham

Voor 8 veggie nuggets
1 grote aardappel (of een restje)
2 jonge wortelen, 1 sjalot
1 eetlepel olijfolie
1 takje tijm
2 salieblaadjes
1 maiskolf (of 1 blik biomaiskorrels)
1/4 broccoli
2 eieren
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie (eventueel)
1 handvol gemalen kaas (eventueel)
bloem, paneermeel
4 eetlepels zonnebloempitolie

Voor het feestje
Serveer met een dipsaus van rode biet (kinderversie)
3 augurken
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels fijngeraspte rauwe rode biet
enkele fijngehakte blaadjes dragon

Tienuurtje
appelsnoepjes

Vieruurtje
frambozen
4 plakjes cake, met yoghurt en geplette aardbei en framboos snoepjes

Instructies

Deze veggie nuggets zijn ideaal om restjes groenten in te verwerken. Gebruik groenten die mooi gaar zijn. Met een lekkere dipsaus van rode biet vallen ze zeker ook in de smaak op een kinderfeestje.

1. Stoom de aardappel gaar in de schil en pel hem.
2. Schraap de wortelen en snijd ze in stukjes.
3. Pel de sjalot en snijd hem in stukjes.
4. Zet de wortelen en de sjalot net onder water en voeg de olijfolie toe.
5. Voeg de tijm en de salie toe en laat koken tot de groenten zacht zijn.
6. Kook de maiskolf in een grote pot water. Een jonge maiskolf is op 7 minuten gaar, grotere en oudere kolven hebben dubbel zo lang nodig. De mais is gaar wanneer je de korrels gemakkelijk van de kolf kunt verwijderen.
7. Snijd roosjes van gelijke grootte van de broccoli en kook ze zacht. Giet de broccoliroosjes af en spoel ze onder koud water. Dep ze goed droog met keukenrol.
8. Stamp de groenten fijn en voeg 2 eierdooiers toe.
9. Voeg eventueel de verse peterselie en de kaas toe.
10. Klop de eiwitten los in een kommetje. Doe wat bloem in een ander kommetje en wat paneermeel in een derde kommetje.
11. Neem een vork en vul een uitsteek-vormpje met het groentemengsel. Druk goed aan.
12. Duw het mengsel voorzichtig uit de vorm. Wentel de nugget eerst in de bloem, daarna in het eiwit en ten slotte in het paneermeel.
13. Doe de zonnebloempitolie in een antikleefpan op een laag vuur.
14. Bak de nuggets aan beide kanten tot ze goudbruin zijn en laat ze even uitlekken op keukenpapier.

Dit recept is afkomstig uit het boek “Op de groei 2“.

Tips

Zet het vuur niet te hoog zodat de nuggets rustig gaar kunnen worden en de kaas kan smelten.

Stoom wat extra broccoli voor in de brooddoos.

Voeg extra paneermeel toe wanneer het mengsel te slap is.

Gebruik kikkererwtenmeel, rijstmeel of polenta wanneer de nuggets glutenvrij moeten zijn.

Ja, veggie nuggets kunnen worden ingevroren. Je kunt ze van tevoren maken en in porties invriezen, zodat je ze later kunt bakken of frituren.