Dit recept komt uit mijn boek Happy Moments
Vleesbrood met krieken en kroketten
Deze überklassieker zit diep in mijn hart. Hoe kan het ook anders! Het zurige van de krieken, de volle smaak van het vleesbrood en daarin de krokketten pletten… het einde! Mijn little secret hierbij is simpelweg die heerlijk wegsmeltende guanciale: flinterdunne sneetjes gekruid Italiaans spek van varkenswang. De uitspraak ‘Tout est bon dans le cochon!’ moet absoluut weer ingeburgerd worden!
Ingrediënten
2 sjalotten
½ bosje peterselie
500 g gemalen rundsvlees
500 g kippengehakt
1 koffielepel peper
1 koffielepel zout
2 eieren
50 g panko of paneermeel
4 takjes rozemarijn
100 g fijne sneetjes guanciale
500 g krieken (zure kersen) op sap (pot)
1 eetlepel maïzena
1 zak kroketten naar keuze
verse mayonaise
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 185 °C.
Snijd de sjalotten en peterselie fijn. Soms karamelliseer ik de sjalotten eerst wat aan in boter, dit maakt het zoeter.
Meng alle andere ingrediënten door het gehakt, maak er een mooie ovale bal van en leg in een ovenschotel. Duw er de takjes rozemarijn in en leg er de sneetjes guanciale bovenop. Dit maakt het zo lekker sappig en smaakvol! Dat is mijn klein geheimpje speciaal voor jou.
Bak het vlees 40 minuten in de voorverwarmde oven op 185 °C.
Overgiet halverwege de gaartijd met de jus die van het vleesbrood komt.
Snijd het vleesbrood in schijven van 1 centimeter.
Vang een beetje sap op van de krieken. Meng de maïzena erdoor. Verwarm de krieken en giet het maïzenamengsel erbij. Laat enkele minuten inkoken. Ik doe er bewust geen suiker bij omdat ik dat zurige van de kriekjes wel lekker vind.
Frituur de kroketten zoals vermeld op de verpakking.
TIP
Als alternatief voor guanciale, kun je fijngesneden spek gebruiken.