Wintersalade

  • 30min
  • 1 portie
  • Easy

Ingrediënten

Voor 1 portie
1 stronkje witloof
enkele trosjes veldsla
1/4 appel (ongeschild)

Voor ongeveer 1 pot rodekool van 1L
1/4 rodekool
50 ml water
100 ml appelazijn
1 theelepel zeezout
1 eetlepel rietsuiker
2 kruidnagels
3 blaadjes laurier
1 takje verse tijm
1 kaneelstokje (eventueel)

Voor de dressing
1 lente-uitje
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel wittewijnazijn
peper en zeezout

Instructies

Heerlijke salade die perfect past bij kip. Rodekool is een nitraatarme groente die rijk is aan vitamine C, calcium, kalium en foliumzuur. De groente heeft ook een positief effect op de bloedsomloop en de darmen.

Voor de rodekool
1. Verwijder de buitenste bladeren van de rodekool en snijd in fijne reepjes. Doe de rodekool in een weckpot.
2. Breng het water met de appelazijn, het zeezout en de rietsuiker aan de kook.
3. Voeg de kruidnagels, de laurier en de tijm toe.
4. Giet het water op de rodekool en voeg eventueel een kaneelstokje toe voor een zoetere, volle smaak. Sluit de pot af met een deksel en schud goed. De zuurtegraad zal de rodekool doen garen.

Voor de salade
1. Verwijder het harde gedeelte van het stronkje witloof en snijd het witloof in dunne reepjes. Leg op een bord.
2. Was de veldsla en leg ze bij op het bord.
3. Snijd de appel in fijne schijfjes en leg ze bij de veldsla.
4. Verdeel wat rodekool over de salade.

Voor de dressing
1. Meng de fijngesneden lente-ui met de olijfolie en wittewijnazijn en kruid met peper en zeezout.
2. Serveer de dressing bij de salade.

Dit recept is afkomstig uit het boek “Op de groei 1“.

Tip

Ik gebruikte de rodekool vaak om mijn boterham of salade te pimpen. De rodekool kun je een maand in de koelkast bewaren.

Ja, je kunt de rodekool van tevoren maken en bewaren in de koelkast.