Stoofvlees in bruin bier met peperkoek en mosterd, verse frietjes en schorseneren in bechamelsaus

  • 1u30
  • 4P
  • Next level

Geniet van stoofvlees, boterzacht gegaard in bruin bier.  Voor die diepe, warme smaak gaat er peperkoek bij, ingesmeerd met een flinke laag pittige mosterd.  Die zorgt voor een rijke en smaakvolle saus. Geserveerd met knapperige verse frietjes en schorseneren in bechamelsaus. Een gerecht vol smaak en texturen om samen van te genieten. Belangrijk: gebruik mooi gemarmerd stoofvlees op kamertemperatuur, gesneden in niet te grote stukken.

Ingrediënten

1 kg mooi gemarmerd stoofvlees (zenuwstuk), op kamertemperatuur
2 el boter
1 grote ui
2 sneetjes peperkoek
2 el mosterd
Peper en zout
1 bolle eetlepel bloem
2 flesjes bruin Pied de boeuf
250 ml kalfsbouillon
Tijm & Laurier
Schorseneren in bechamel saus
Verse friet
Verse mayonaise voor de frietjes

Bereidingswijze

Snijd het vlees in egale stukken.

Smelt een eetlepel boter en bak het vlees, in meerdere keren, rondom mooi bruin. Voeg de ui toe en laat even stoven.

Voeg het vlees weer toe samen met de bloem en roer goed.

Blus met bier en bouillon, voeg de peperkoek met mosterd, tijm en laurier toe. Kruid met peper en zout, laat 45 min sudderen.

Bereid ondertussen de frietjes en de schorseneren in bechamelsaus .

Proef en kruid bij indien nodig.

Serveer met de frietjes, de schorseneren en eventueel een toef mayo.

Tips

  • Gebruik goed gemarmerd stoofvlees voor meer smaak. 
  • Snijd het vlees in egale, niet te grote stukken voor een gelijkmatige gaartijd. 

Stoofvlees is een heerlijk gerecht dat goed bewaard en ingevroren kan worden als je wat over hebt. Hier zijn de stappen voor zowel het bewaren als het invriezen van stoofvlees:

Bewaren:

  • Koelkastbewaring: Als je van plan bent om het stoofvlees binnen 1-2 dagen te consumeren, kun je het in de koelkast bewaren. Plaats het in een luchtdichte container of afgedekte schaal.
  • Koel en droog: Zorg ervoor dat het stoofvlees in de koelkast wordt bewaard bij een temperatuur van 4°C of lager. Dit voorkomt bederf.

Invriezen:

  • Portioneer: Als je stoofvlees langer wilt bewaren, verdeel het dan in individuele porties voordat je het invriest. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt.
  • Luchtdicht verpakken: Plaats de individuele porties stoofvlees in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriescontainers om vriesbrand te voorkomen. Zorg ervoor dat je overtollige lucht uit de zakjes verwijdert.
  • Label: Label de zakjes of containers met de datum van invriezen, zodat je weet hoelang ze in de vriezer zijn bewaard.

Stoofvlees kan meestal tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder veel kwaliteitsverlies.

Opwarmen: Om stoofvlees op te warmen, haal je de benodigde hoeveelheid uit de vriezer en laat je het langzaam ontdooien in de koelkast. Eenmaal ontdooid, kun je het stoofvlees opwarmen in een pan op het fornuis op middelhoog vuur of in de magnetron. Roer af en toe om gelijkmatig op te warmen. Zorg ervoor dat het stoofvlees volledig is opgewarmd voordat je het serveert.