Roomijs-SofieDumont

    

Recepten

Recepten

Zonder mijn liefde voor lekker eten was ik natuurlijk nooit kok geworden. Ik hou van experimenteren en improviseren: de koelkast opentrekken, in de voorraadkast snuisteren en dan met potten en pannen rammelen. Niet te ingewikkeld: de simpele dingen zijn vaak de lekkerste. Zoals een omelet met versgepelde garnaaltjes, een flink bord vol-au-vent of een krakende, zelf ingemaakte augurk. Sommige gerechten hebben voor mij een bijzondere betekenis, omdat er mooie herinneringen aan vasthangen. sofie-dumont-signeer Die deel ik graag met jou.

recept-voorgerecht- recept-voorgerecht- recept-voorgerecht-
recept-voorgerecht-

SD-roomijs

Ontdek ook recepten met Sofie’s Roomijs

Lettersoep met balletjes

Lettersoep met balletjes

Een stevige soep om op lange winteravonden in de zetel van te genieten… Ik eet ze graag met een dikke snee bruin brood met een laagje reuzel en een goeie draai van de pepermolen. Bereidingstijd: 30 minuten  Ingrediënten voor 4 personen: 500 g gehakt (de helft kalf, de helft varken) 2 eieren 2 uien ¼ fijngehakte peterselie Peper Zout Klontje boter 2 courgettes 1 venkel 2 l kippenbouillon 200 g letterpasta 200 g fijne doperwtjes Bereiding Meng het gehakt samen met de eieren, een fijngesnipperde ui en de peterselie. Kruid met peper en...


Meer...

Sint-Honoré-taart

Sint-Honoré-taart

  Een indrukwekkende taart, genoemd naar de Franse patroonheilige van de (banket)bakkers. En enorm populair bij kinderen! Bereidingstijd: 90 minuten   Ingrediënten voor 6 personen: Voor het soezendeeg 100 ml melk 100 ml water 50 g boter Snufje zout 4 g suiker 75 g bloem Bereiding Het soezendeeg Laat de oven voorverwarmen op 200 °C. Warm de melk op met het water, de boter, het zout en de suiker tot de boter smelt. Laat even opkoken. Haal de pan van het vuur en roer de gezeefde bloem door het mengsel. Laat nog even verder...


Meer...

Proposal-cocktail met gember

Proposal-cocktail met gember

  Een van mijn favoriete cocktails! Waarom ‘proposal-cocktail’, vraag je? Wel, als je er een paar op hebt, kunnen er leuke voorstellen volgen. Bereidingstijd: 15 minuten   Ingrediënten voor 1 persoon:  Martiniglas 1 stukje verse gember 2 el rietsuiker 4,5 cl Bacardi Reserva Rum 2 cl gembersiroop 2 cl vers sinaasappelsap 3 cl vers limoensap Een 10-tal ijsblokjes Bereiding Wrijf de rand van het glas in met de aangesneden kant van de verse gember en dip het glas in de rietsuiker. Neem een shaker en vul hem met de rum,...


Meer...

Vongole met gember en chili

Vongole met gember en chili

  Een snelle en verrukkelijke hap bij een aperitiefje. Bereidingstijd : 15 minuten + 15 minuten in de oven    Ingrediënten voor 4 personen: 1 ui 1 chilipeper Stuk gember van 2 cm ½ citroen 100 g gele kerstomaten 500 g venusschelpen 1 botje koriander Bereiding Snij de ui in ringen en stoof ze in een kookpot. Doe het fijngehakte chilipepertje en de gember erbij. Was de halve citroen grondig en snij heel fijn. Doe hem samen met de kerstomaten in de pot. Als alles heel warm is, mogen de venusschelpen erbij. Laat met het deksel op...


Meer...

Vriendelijke looksaus met plat brood

Vriendelijke looksaus met plat brood

  Je leest het goed: ‘vriendelijke’ looksaus. Niet omdat er weinig look inzit, wel omdat mijn variatie op het gewone recept heel wat minder vet en calorierijk is. Serveer de saus als tapa met plat brood. Gegarandeerd in een mum van tijd verdwenen! Bereidingstijd: 10 minuten   Ingrediënten voor 4 personen: 200 ml Griekse yoghurt 1 tl limoensap 1 tl honing 2 teentjes knoflook 4 ansjovisfilets in olie, uitgelekt 1 tl verse chilipeper, fijngehakt 2 el olijfolie Zout Plat brood (pitabrood, naan…) Bereiding Meng de yoghurt met...


Meer...

Dorade in de oven

Dorade in de oven

Ingrediënten voor 4 personen: sesamolie 4 dorades van 800 g enkele stengels citroengras Voor de marinade vissaus sap van 1 citroen 2 stukjes gember ½ ui 3 teentjes knoflook 2 kleine rode chilipepers 2 kleine groene chilipepers enkele roze peperbollen enkele sneden volkorenbrood Bereiding Laat de oven voorverwarmen op 200 °C. Doe een laagje sesamolie in een ovenschaal zodat de vis er niet aan blijft kleven. Leg de vis in de ovenschaal en maak lichte inkepingen in de zijkant zodat de marinade er kan indringen. Snij het citroengras in...


Meer...

Toast ‘Sweet, Sour & Salty’

Toast ‘Sweet, Sour & Salty’

  Ik ben verzot op de combinatie van zoet en hartig! Dit gerechtje is voor mij perfect als ontbijt, zeker met een lekker sterke espresso erbij. Bereidingstijd: 5 minuten   Ingrediënten voor 1 persoon:  Stuk stokbrood van 15 à 20 cm lang 3 el plattekaas 1 el aardbeienconfituur of andere confituur naar keuze ½ sneetje serrano- of receboham  Bereiding Snij een stuk stokbrood overlangs in twee en toast beide delen. Beleg rijkelijk met een laag plattekaas en vervolgens met een laagje confituur. Snij de ham in fijne reepjes en...


Meer...

Ciabatta deluxe à la minute

Ciabatta deluxe à la minute

Ik sta niet in voor het ‘gesmos’ en de vlekken. Dit sexy opeten vergt heel veel oefening… Bereidingstijd: 10 minuten   Ingrediënten voor 1 persoon:  1 ciabatta 1 el roomkaas 2 champignons, in schijfjes 4 zongedroogde tomaten 4 olijven 4 sneetjes rosbief 1 el uienconfituur Enkele takjes dille   Bereiding Snij de ciabatta door en grill of toast de twee helften. Smeer de roomkaas op het brood en beleg met de andere ingrediënten.   Tip: Ook lekker met wat chesterkaas, augurken, gekookte eitjes… Check gewoon wat je...


Meer...

Mosselen met courgette en venkel

Mosselen met courgette en venkel

Dit voorgerechtje maak je in een handomdraai! Serveer met warme broodjes. Bereidingstijd: 20 minuten Ingrediënten voor 2 personen: 1 courgette 1 venkel 4 el olijfolie Peper Zout 1 kg mosselen 10-tal kerstomaatjes 100 ml vloeistof (witte wijn, Hierbas, pastis…) Bereiding Snij de courgette in schijfjes en de venkel in stukken en stoof aan in olijfolie. Kruid met peper en zout. Spoel de mosselen grondig af en doe ze op het einde samen met de kerstomaatjes bij de groenten. Bevochtig met witte wijn of een andere vloeistof. Laat een drietal...


Meer...

Spiesjes van pannenkoek met zure room en frambozencoulis

Spiesjes van pannenkoek met zure room en frambozencoulis

Als ik ga babysitten, horen daar sowieso pannenkoeken bij. Ik steek ze op spiesjes: veel leuker om op te eten! Bereidingstijd: 30 minuten Ingrediënten voor 2 personen: Voor het pannenkoekendeeg  500 ml melk 4 eieren 20 g suiker 10 g vanillesuiker 2 g zout 240 g bloem 2 el olie Voor de frambozencoulis 500 g frambozen 50 g suiker 50 ml water Ter garnering 250 g zure room   Bereiding Meng alle ingrediënten voor het pannenkoekendeeg. Dat kan heel snel in een blender of met een mixer, dan heb je extra tijd om een oogje in het zeil te...


Meer...