Garnaalkroketten
Garnaalkroketten maken is eigenlijk een bechamelsaus mengen met heerlijke garnalenbisque en gepelde garnalen, paneren en dan frituren. Even een werkje maar zo dankbaar om deze garnaalkroketten eens thuis te maken en op tafel te zetten, als je handgepelde garnalen gebruikt, is het wel wat meer werk… Maar de smaak is het dik waard!
Ingrediënten
½ l melk
350 g handgepelde garnalen
150 g bloem
100 g boter
100 g gruyère
3 eieren
175 ml room
175 ml bisque van garnalen
Om te paneren
1 bord met bloem
1 bord met eiwit
1 bord met paneermeel
Om te garneren
1 botje peterselie
Per persoon ½ citroen
Bereidingswijze
Laat de melk samen met de room en de garnaalbisque even opkoken. Smelt de boter in een grote kookpot zonder te laten kleuren, voeg de bloem toe en roer goed door. Giet de gekookte melk bij het mengsel en blijf stevig roeren, zodat alle klonters verdwenen zijn. Voeg als laatste de garnalen en de kaas toe, samen met de losgeklopte eieren. Blijf roeren tot je een gladde massa hebt. Stort uit op een plaat en laat opstijven in de koelkast.
Verdeel de uitgeharde massa in porties van 75gr, rol ze tussen je twee handen tot een ovale vorm. Haal de rolletjes dan eerst door de bloem, leg ze vervolgens in het eiwit tot ze helemaal goed bedekt zijn en haal ze ten slotte door het paneermeel.
Leg de kroketjes op een plaat die je vooraf bestrooide met gruyère.
Verwarm de friteuse tot 170°C en bak de kroketten er gedurende een 5-tal minuten in, of tot ze goudbruin zien.
Schik de kroketjes op de borden, bestrooi met peterselie en leg op elk bord een halve citroen.
TIP VOOR IN DE OVEN
Leg de garnaalkroketten op een ovengril, leg een schaal eronder en bak 13 à 15 min in een voorverwarmde oven van 220°. In de oven zijn ze wel minder goudgekleurd dan in een frietketel.
Je kan de gepaneerde garnaalkroketten 2 dagen in de koelkast bewaren.
Of je kan de garnaalkroketten ook in de diepvriezer bewaren, laat ze dan 2 min langer afbakken.