Groene pannenkoeken

  • 40min
  • 8-10 medium stuks
  • Easy

Ingrediënten (voor voor 8 à 10 niet te dunne, medium size pannenkoeken)

Kruiden en wilde (eetbare!) planten uit de tuin of de berm: duizendblad (Achillea), klavertjes, Oost-Indische kers (bloemen en blaadjes), mosterd-blad (bloemen), rucola (bloemen en blaadjes), dille, jong paardenbloemblad, komkommerkruid… alles samen goed voor 2 flinke koppen.
250 ml halfvolle melk
2 eieren
1 tl suiker
1 tl zout
120 g bloem
1 el arachideolie

Om te bakken
arachideolie

Instructies

Pannenkoeken zijn quickies: het beslag is in een paar minuten gemaakt. Je hebt meer tijd nodig om de kruiden te plukken en de pannenkoeken effectief te bakken.

Ga op kruidenjacht.

Was de kruiden, ontdoe ze van de harde steeltjes, giet er de melk bij en mix zo fijn mogelijk.

Klop de eieren los en voeg de suiker en het zout toe.

Voeg de bloem en de olie toe en giet er al roerend de gemixte kruiden bij.

Laat minstens een half uur staan, zodat de kruiden hun smaak helemaal kunnen afgeven.

Een half uur later
Giet het beslag door een zeef om er de restjes kruiden uit te halen.

Zet een pan met antikleeflaag op een middelhoog vuur en doe er wat olie in.

Giet een soeplepel beslag in de pan – leg een voldoende dikke laag.

Laat de pannenkoek rustig garen en draai hem om. Leg op een bord en sluit meteen af met huishoudfolie, zo blijven de pannenkoeken fris van kleur en lekker mals.

Bak het beslag op.

Serveer koud, puur natuur, of beleg ze met een heel zachte, neutrale kaas: probeer de smaak van de subtiele kruiden te behouden!

Tips

Zorg dat de pannenkoeken mooi groen blijven! Bak op een middelmatig vuur en gebruik olie, geen boter, want daarvan gaan pannenkoeken bruin kleuren, en dat is hier net niet de bedoeling.

Ja, je kunt de pannenkoeken in een luchtdichte verpakking invriezen en later opnieuw opwarmen in de magnetron of oven.