Kalfsblanquette

  • 1u30
  • 4P
  • Next level

Een heerlijke bistro klassieker, en een klassiek topgerecht dat onze mémé’s & pepe’s fantastisch konden maken… boterzacht vlees, balletjes, paddenstoelen en knapperige groenten… Bring it on!

Ingrediënten (voor 4 personen)

Balletjes:
500 g kalfsgehakt
1 ei
Peper en zout
2 el paneermeel

Kalfsvlees:
1 kg kalfsfricassee of stoofvlees in blokjes van +-3cm
4 wortels
4 takken selder
2 uien met 4 kruidnagels in
Tijm & laurier
Peper en zout
50 g boter
60 g bloem
200 ml room

Garnituur:
500 g witte paddenstoelen
1 klont boter
Peper en zout
Sap van ½ citroen
100 ml water
6 wortels
6 takken selder

Bereidingswijze

Schil wortels en ui, was selder, hou grote stukken zodat je ze er straks makkelijker uit kan vissen.

Steek de kruidnagels in de ajuinen en doe alles in een grote pot, kruid met peper en zout, tijm en laurier en zet helemaal onder water op medium vuur.

Als het kookt verlaag je het vuur wat zodat het zachtjes maar zeker verder pruttelt, schuim af en toe af en laat 1 uur verder garen, tot je vlees zacht is.

Haal wortel, selder en ui eruit zodat je enkel de zachte stukken vlees overhoudt.

Giet voorzichtig over in een vergiet met pot eronder, vang bouillon op en laat die weer opkoken.

Snij de paddenstoelen doormidden of in 4, doe alles in een steelpannetje, bedek met cirkeltje bakpapier of deksel en laat 5 min sudderen tot deze mooi geslonken en glazig zijn.

Meng alles voor de balletjes onder elkaar, rol balletjes.

Schil de wortels en de draden van selder, snij in schuine stukken.

Voeg balletjes, selder en wortel toe aan de bouillon, zodra het weer kookt, verlaag je het vuur en laat 5 min sudderen en zeef opnieuw door, vang bouillon terug op.

Laat boter smelten in een grote pot en laat schuimig worden, voeg in één keer de bloem toe en laat wat bakken en voeg een eerste goeie scheut bouillon toe, 500ml min of meer.

Klop goed tot een gladde dikke pap en voeg scheutjes bouillon bij tot de gewenste dikte.

Laat even goed doorkoken en voeg als laatste de room toe, kort opkoken.

Voeg nu het vlees, de balletjes, de paddenstoelen en groenten toe, meng goed en laat voor een laatste keer opkoken.

Serveer met aardappeltjes, puree of rijst.

Ja, kalfsblanquette kan van tevoren worden gemaakt en bewaard worden in de koelkast of vriezer voor later gebruik.

Een medium-bodied rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais, past goed bij kalfsblanquette. Als je liever witte wijn drinkt, is een Chardonnay of een Pinot Gris ook een goede keuze.