Merveilleux taart

  • 2u + 4u opstijven
  • 12p
  • Showing off

Een merveilleux taart is echt wel merveilleux… nostalgisch, lekker kitsch maar vooral de blijvende lievelingstaart van zo velen! Twee lagen meringue met daartussen vanille slagroom, afgewerkt met een laagje donkere chocolade schilfers, en met een echte marascino kers erop…cherry on the cake 😉

Ingrediënten (12 personen)

Meringue
250 g eiwit
500 g fijne suiker
250 g poedersuiker
Druppeltje azijn

Vanille slagroom
1,250 l slagroom
1 el poedersuiker
Merg van 1 vanillestok of 1 kl vanillepoeder

1 grote reep donkere chocolade min 70% cacao
1 potje Marascino kersen
Bloemsuiker om af te werken

Bereidingswijze

Ontvet je kom waarin je het eiwit gaat opkloppen met azijn. Doe het eiwit en de suiker in de kom, meng even en laat dan 10 min opkloppen tot een stevige meringue, zeef er de bloemsuiker over en meng stevig tot een mooie blinkende meringue waarin alle suiker is opgelost.

Neem 2 bakplaten en bekleed ze met siliconen mat of bakpapier. Gebruik een bakvorm als maat, en verdeel de meringue op de 2 platen aan de hand van je bakvorm, strijk zo egaal mogelijk uit en neem bakvorm weg.

Bak 2 u in een oven van 90°, laat oven dicht en laat hem erin afkoelen. Maak intussen de chocoladeschilfers, schraap met een aardappelschiller tegen de langste kant chocolade, tot hij helemaal opgeraspt is.  Klop de slagroom op met vanille en suiker.

Bekleed je vorm met plastieken band of bakpapier en zet op vlakke bakplaat. Leg er de afgekoelde meringue in, verdeel ongeveer de helft van de slagroom erin en strijk egaal uit. Leg er de ander meringue op, opgelet: onderkant ervan wordt bovenkant, zo is hij mooi strak en egaal. Steek in de vriezer voor min 4u.

Ontvorm hem en smeer de zijkanten en bovenkant egaal in met de slagroom. Neem de chocolade erbij en duw de schilfers rondom rond in de slagroom. Bestrooi er ook de bovenkant royaal mee. Werk af met een paar slagroomroosjes bovenop en steek er de kersen in. Werk af met wat poedersuiker.

Tip

  • De taart is glutenvrij.
  • Je kan de taart lactosevrij maken door plantaardige room te gebruiken.
  • De taart kan ook afgewerkt worden met seizoensfruit.
  • Meng eens oploskoffie in de slagroom voor een mokka versie.

Je kan de taart ingepakt 4 dagen in de koelkast bewaren. Je kan de taart na afwerking opnieuw ingepakt in de diepvriezer steken (onmiddellijk na afwerking als de binnenkant nog bevroren is).