Mini worstenbroodjes ‘veggie & meat’

  • 1u10
  • 2x24 stuks
  • Showing off

Ingrediënten (voor 2 x 24 stuks)

Voor de ‘veggie’ versie:
300 g zoete aardappelen
1 ei
½ ui
1 rol bladerdeeg
2 el bloem
2 el geraspte parmigiano
1 kl mosterd
4 takjes bladpeterselie
2 kl satékruiden
1 afgestreken kl curry
1 afgestreken kl komijnpoeder
2 el sesamzaadjes
Peper en zout
2 el paneermeel

Voor de ‘meat’ versie:
250 g rund- en varkensgehakt zonder kruiden
1 ei
½ ui
1 bladerdeeg
1 kl mosterd
2 kl satékruiden
4 takjes bladpeterselie
Peper en zout

Voor de garnituur:
Kleine augurken, uien op azijn en mosterd

Bereidingswijze

Stoom de zoete aardappelen ± 20 min: ze moeten heel zacht worden. Laat ze afkoelen, schil ze en plet het vruchtvlees. Voeg de fijngehakte ui toe, samen met alle kruiden, de gehakte bladpeterselie, de mosterd, het paneermeel, zout en peper.

Verwarm de oven voor op 185°C. Snijd het bladerdeeg in 2 rechthoeken van 11 cm breedte; verwijder het bakpapier niet. Schik de helft van de bereiding in het midden van elke rechthoek, in de vorm van een lange worst. Plooi de zijkanten van het deeg over de worst en druk op de randen om ze vast te hechten; maak de uiteinden gelijk. Snijd de bolle kant van de worstenbroodjes ± om de 2 cm met een schaar in. Draai om de 2 stukken telkens 1 stuk naar de andere kant, zo liggen ze geschrankt. Draai ze één voor één, zonder ze los te maken, met de kant van de vulling naar boven. Smeer ze in met losgeklopt ei en bestrooi ze dan met sesam en parmigiano.

Meng het vlees, de fijngehakte peterselie, de fijngehakte ui, de satékruiden, de mosterd, zout en peper. Volg alle stappen van de veggie-versie, maar zonder sesam en parmigiano.

Bak het geheel 25 min goudbruin in de oven en dien warm op, met augurken, uien en mosterd.

Tip

Bladerdeeg laat zich gemakkelijker snijden en verwerken als het heel koud is, haal de vellen dus één voor één uit de koelkast.

Ja, je kunt de worstenbroodjes van tevoren maken en bewaren in de koelkast of vriezer. Warm de worstenbroodjes voor het serveren even op in de oven.

Een lekker drankje bij deze worstenbroodjes is bijvoorbeeld een koud biertje of een glas rode wijn.