Paëlla

  • 1u20
  • 4P
  • Showing off

De geur van paëlla maakt me altijd hongerig. Deze Spaanse klassieker is niet alleen gemakkelijk klaar te maken, het is ook een dankbaar gerecht. De grote pan kan rechtstreeks op tafel. Ideaal dus voor papa’s. 🙂

Ingrediënten (4 personen)

2 konijnenbouten
3 kippenbouten
olijfolie
50 g chorizo
2 teentjes knoflook
1 ui
1 dosis saffraandraadjes
2 gele paprika’s
3 tomaten
250 g paellarijst
1 glas droge vermout
1 liter kippenbouillon
1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
1 handvol platte peterselie
150 g (diepvries)erwtjes
2 voorgekookte inktvisarmen
12 grote mosselen
peper en Maldon zeezout

Instructies

Kruid de konijnen- en kippenbouten met peper en zout.

Neem je grootste platte pan met een opstaande rand en kleur het vlees aan in olijfolie op een hoog vuur. Draai de bouten regelmatig om, tot ze overal mooi gekleurd zijn.

Snijd de chorizo in blokjes of reepjes. Pel de ui en de knoflook en snipper fijn.

Haal de konijnenbouten en kippenbillen uit de pan en voeg de ui, de knoflook, de chorizo en de saffraandraadjes toe. Laat stoven tot de ui glazig is.

Snijd de paprika’s in repen en voeg ze toe.

Snijd de tomaten in grove stukken en roer ze eronder.

Doe de rijst erbij.

Voeg de vermout toe.

Houd 2 pollepels kippenbouillon apart en giet de rest er in een keer bij.

Kruid met het gerookte paprikapoeder, peper en zout.

Snijd de helft van de peterselie fijn en voeg toe.

Roer tot het vocht voor de helft opgenomen is en stop met roeren.

Voeg de rest van de kippenbouillon toe en zet het vuur zachter. Laat de rijst voor de helft garen. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Leg de erwtjes, het konijn en de kip op de paella. Dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuten sudderen, tot het vocht helemaal verdwenen is.

Voeg de inktvis en de mosselen toe wanneer het vocht bijna helemaal verdwenen is. Dek af en laat garen tot de mosselen open zijn. Werk af met de rest van de peterselie.

Tips

Paella kun je ook serveren met gebakken gamba’s. De paella is ideaal als zich onder in de pan een korst gevormd heeft en hij bovenaan lekker smeuïg is. Als de mosselen niet vlug opengaan, neem ze dan uit de paella en zet ze even in de oven. Voor een vegetarische versie gebruik ik groentebouillon en tofoe, die ik als eerste aanbak. In plaats van chorizo neem ik 1 theelepel gerookt paprikapoeder.

Ja, je kunt de paëlla van tevoren maken en het in de koelkast bewaren. Verwarm het gerecht voor het serveren opnieuw en voeg eventueel extra bouillon toe om uitdroging te voorkomen.

Traditioneel worden mosselen, garnalen en inktvis gebruikt. Maar je kunt ook andere soorten zeevruchten gebruiken, zoals venusschelpen, krabben en kreeft.