Verse limonade van gember en vlierbessen

  • 24u
  • 500ml
  • Easy

Gezonder dan frisdrank en dorstlessend na het ravotten. De vlierbloemetjes pluk ik gewoon langs de weg, je vindt ze overal in ons land in de lente- en zomermaanden. Van de blauwe bessen die er nadien uit bloeien, wordt ook hoestsiroop gemaakt.

Ingrediënten

1 kg suiker
4 kruidnagels
2 citroengrasstengels, doormidden gesneden
200 g gepelde en gesneden gember
500 ml water
1 limoen
3 stengels vlierbloesem

Instructies

Breng de suiker met de kruidnagels, de stengels citroengras en de gember in een pan aan de kook, laat tien minuten koken en voeg dan 500 ml water toe.

Voeg het sap en de schil van een limoen toe en laat een dag trekken.

Zeef alles goed door. Haal de vlierbloemetjes van de stengels en voeg die aan het mengsel toe.

Doe alles in een grote fles en steek er de citroengrasstengels in ter versiering.

Leng de siroop aan met koud bruisend water.

Tip

Kristallisatie op de bodem? Koop bij de apotheker wijnsteenzuur en voeg daar enkele druppels van toe. Vergeet in de hete zomermaanden de ijsblokjes niet!

Je kunt deze limonade ongeveer 3-4 dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte container.

Ja, je kunt deze limonade ook warm serveren als een soort thee, vooral in de wintermaanden.