Aardappelkroketten zoals bij de mémé

Favorieten

40 min

Medium

Aardappelkroketten maken! Als je dat op tafel hebt, ja, dan is het echt feest. Ken je het, net als je niet meer kunt en dan toch nog die laatste kroket door de mayonaise haalt als dessertje… Heel klassiek, heel nostalgisch, maar zeker de max op uw feesttafel. Of gewoon op een zondag, bij gebakken kip of konijn met pruimen. Deze kroketjes zijn goud waard!

Aardappelkroketten maken! Als je dat op tafel hebt, ja, dan is het echt feest. Ken je het, net als je niet meer kunt en dan toch nog die laatste kroket door de mayonaise haalt als dessertje… Heel klas ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

Voor de aardappelkroketten 
1 kg zacht kokende aardappelen 
3 eidooiers 
100 g boter 
Snuif zout 
Optioneel: snuifje peper 

Om te paneren 
Bloem 
3 eiwitten (van de dooiers hierboven) 
Paneermeel 
Optioneel: snuifje peper en zout voor bij het paneren 

Voor het frituren 
Ossenwit of plantaardige olie 

 
1 kg zacht kokende aardappelen 
3 eidooiers 
100 g boter 
Snuif zout 
Optioneel: snuifje peper 

 
Bloem 
3 eiwitten (van de dooiers hierboven) 
Paneermeel 
Optioneel: snuifje peper en zout voor bij het paneren 

 
Ossenwit of plantaardige olie 

Leaf
Make it veggie!

Kies voor plantaardige olie in plaats van ossenwit bij het frituren.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Aardappelen voorbereiden
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en stoom ze gaar tot ze volledig zacht zijn. 

Pureren
Plet de aardappelen met een stamper of duw ze door een passe-vite tot een gladde puree. 

Mengen
Voeg de eidooiers, de in blokjes gesneden boter, een goede snuif zout en eventueel wat peper toe. Meng goed tot een smeuïge maar stevige massa. 

Vormen
Vul een krokettenpers of spuitzak met een ronde spuitmond met het mengsel. Spuit lange worsten op een met bakpapier beklede plaat. Snijd mooie gelijke stukken van ongeveer 6 à 7 cm. 

Koelen 
Laat de kroketten minstens 4 uur opstijven in de koelkast. 

Paneren 
Haal de kroketten achtereenvolgens door bloem, losgeklopt eiwit en paneermeel. Leg ze op een met paneermeel bestrooide schaal. 

Frituren 
Verhit de frituurolie tot 180°C. Bak de kroketten in kleine porties goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. 

Tips

  • Werk proper en koel om mooie kroketten te bekomen die niet openbarsten. 
  • Je kan de kroketten ook invriezen voor gebruik op een later moment. 
  • Wil je extra smeuïgheid? Voeg een klontje extra boter toe. 
  • Maak ze op voorhand en bak ze à la minute voor ultieme krokantheid. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.