Asperges à la Flamande met Hollandaise gemaakt van gerookte boter met pererselie en daslook

Favorieten

45min

Medium

Dit is een culinaire twist op de klassieke asperges à la flamande. De hoofdrol blijft weggelegd voor sappige asperges, gepocheerde eitjes en verse kruiden. De boter voor de luchtige peterselie-daslook-hollandaise wordt eerst gerookt ! Echt zo zot lekker en makkelijk te maken !Daslook en asperges pieken tegelijk in de lente – en die combinatie is écht overheerlijk. De finishing touch? Geroosterde amandelschilfers, die zorgen voor een krokante toets.

Dit is een culinaire twist op de klassieke asperges à la flamande. De hoofdrol blijft weggelegd voor sappige asperges, gepocheerde eitjes en verse kruiden. De boter voor de luchtige peterselie-daslook ...
Meer lezen
Kitchen must haves
Ingrediënten

Wat heb je nodig?

Aantal: 2P

1 bos witte asperges 
2 kakelverse hoeve-eieren 

Hollandaise : 
125 g Ardense roomboter ongezouten van Carlsbourg 
2 eidooiers 
Sap van een ½ citroen 
50 ml water 
Peper & zout 
1 bos platte peterselie (enkel de blaadjes) 
Een bos :daslook 
Een handje geroosterde hazelnoten (of amandelschaafsel) 
Azijn (voor het pocheren van de eieren) 
Gedroogde kruiden om te roken (bv. oregano, rozemarijn, laurier) 

1 bos witte asperges 
2 kakelverse hoeve-eieren 

Hollandaise : 
125 g Ardense roomboter ongezouten van Carlsbourg 
2 eidooiers 
Sap van een ½ citroen 
50 ml water 
Peper & zout 
1 bos platte peterselie (enkel de blaadjes) 
Een bos :daslook 
Een handje geroosterde hazelnoten (of amandelschaafsel) 
Azijn (voor het pocheren van de eieren) 
Gedroogde kruiden om te roken (bv. oregano, rozemarijn, laurier) 

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Rook de boter 

  • Dé culinaire party trick! 
  • Leg de blokjes boter op een groot bord. 
  • Vul een klein kommetje met gedroogde kruiden. 
  • Steek deze aan met een bunzenbrandertje of aansteker. 
  • Zet er meteen een stolp of kom over zodat de rook gevangen blijft. 
  • Laat 5 à 10 minuten staan zodat de boter de rooksmaak opneemt.  

Schil en kook de asperges 

  • Schil de asperges zorgvuldig en snijd in drie gelijke stukken.  
  • Kook ze beetgaar in gezouten water (ongeveer 8 tot 12 minuten). 
  • Laat uitlekken en houd warm. (Tip: bewaar de schillen voor aspergeroomsoep.) link  

Maak de kruidenpuree 

  • Blancheer de peterselie en daslook 30 seconden in kokend water. 
  • Spoel direct in ijswater. 
  • Knijp goed uit en hak zeer fijn. 

Maak de Hollandaisesaus 

  • Klop de eidooiers, citroensap, peper, zout en water los in een kom. 
  • Zet au bain marie en klop tot een luchtige sabayon. 
  • Voeg beetje bij beetje de gerookte boter toe, al roerend. 
  • Roer op het einde de kruidenpuree erdoor. Proef en kruid bij. 

Pocheer de eieren 

  • Breng water aan de kook en voeg een scheutje azijn toe. 
  • Breek elk ei in een apart kommetje. 
  • Maak een draaikolk in het water en laat het ei erin glijden. 
  • Laat 3 minuten garen, schep eruit en laat uitlekken op keukenpapier. 

Dresseer als een chef 

  • Stapel per bord 4 stukjes asperge als torentje in 3 laagjes kopjes bovenaan . 
  • Leg de aspergekopjes erbovenop. 
  • Plaats het gepocheerde ei erop. 
  • Lepel er wat Hollandaise over. 
  • Serveer extra saus apart op tafel. 
  • Werk af met geroosterde hazelnoten of amandelschaafsel en enkele blaadjes daslook. 
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.

In samenwerking met:Partner logo