Boter voorbereiden:
Laat de boter smelten en rustig opschuimen totdat hij licht kleurt en een nootachtige geur krijgt.
Notenvulling maken:
Hak of maal de pistachenoten en walnoten fijn.
Meng ze met de kaneel en een snufje fleur de sel.
Filodeeg verwerken:
Rol de filodeegvellen voorzichtig open.
Leg één vel op je werkblad en dek de overige vellen af met een vochtige handdoek om uitdrogen te voorkomen.
Bestrijk het vel met gesmolten boter.
Baklava oprollen:
Strooi een dunne laag van de notenmengeling over het filodeeg.
Leg een bamboestokje aan de onderkant van het deeg en vouw het deeg eroverheen.
Rol het deeg strak op en duw de zijkanten iets naar binnen, zodat het een gerimpeld effect krijgt (bekijk eventueel een instructievideo voor deze techniek).
Plaats de rol in de bakvorm en herhaal dit proces met de overige vellen en notenvulling.
Bakken:
Verwarm de oven voor op 150-160°C.
Bak de baklava 35 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Siroop maken:
Doe de rietsuiker (of honing), het water, de citroenzeste, steranijs en kaneelstokje in een steelpan.
Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.
Voeg op het einde 1 à 2 eetlepels oranjebloesemwater toe en roer door.
Afwerken:
Zodra de baklava uit de oven komt, giet je de warme siroop er volledig overheen.
Bestrooi met extra fijngehakte pistachenoten.
Social
Make eat share tag
Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.