Beef Wellington met spinazie, ham en paddenstoelenduxelle

Favorieten

2uur

Medium en Next Level

Beef Wellington is een mega nice klassieker. Een prachtig stuk rundsvlees, mooi rosé gegaard in een knapperig jasje van bladerdeeg, omringd door een smaakvolle duxelle van paddenstoelen, sjalot en look, met een laagje spinazie en fijne sneetjes ham. Perfect voor feestelijke gelegenheden of als je indruk wil maken aan tafel!

Beef Wellington is een mega nice klassieker. Een prachtig stuk rundsvlees, mooi rosé gegaard in een knapperig jasje van bladerdeeg, omringd door een smaakvolle duxelle van paddenstoelen, sjalot en loo ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 6P

Voor het vlees
1 kg Chateaubriand van rund (liefst een mooi egaal stuk)
Peper en zout
Boter (om te bakken)

Voor de duxelle
6 sjalotten
2 teentjes look
500 g paddenstoelen (bijv. champignons of kastanjechampignons)
Peper en zout
Boter om in te bakken

Voor de spinazie
400 g verse spinazie
Boter (om te bakken of kort blancheren)
Keukenpapier (om uit te knijpen)

Voor de omhulling 
8 sneetjes rauwe ham (bijv. Parmaham of Ganda)
1 groot rechthoekig vel bladerdeeg als basis
1 vel bladerdeeg van ca. 15 cm voor decoratie rondom bovenop
Dorure: 1 eidooier met een scheutje melk of water
Vershoudfolie 

1 kg Chateaubriand van rund (liefst een mooi egaal stuk)
Peper en zout
Boter (om te bakken)


6 sjalotten
2 teentjes look
500 g paddenstoelen (bijv. champignons of kastanjechampignons)
Peper en zout
Boter om in te bakken


400 g verse spinazie
Boter (om te bakken of kort blancheren)
Keukenpapier (om uit te knijpen)

 
8 sneetjes rauwe ham (bijv. Parmaham of Ganda)
1 groot rechthoekig vel bladerdeeg als basis
1 vel bladerdeeg van ca. 15 cm voor decoratie rondom bovenop
Dorure: 1 eidooier met een scheutje melk of water
Vershoudfolie 

Leaf
Make it veggie!

Vegetarische Wellington met portobello’s en notenduxelle.

Vervang het vlees door: 8 grote portobello’s, geroosterd en droog gedept
Vervang de ham door: Bladeren filodeeg of dunne plakjes gegrilde aubergine
Voor de duxelle: Voeg extra walnoten of hazelnoten toe voor extra textuur en umami

Bereidingswijze blijft identiek, maar de garingstijd wordt korter: ongeveer 25 minuten op 185°C.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Vlees voorbereiden: Kruid de Chateaubriand royaal met peper en zout. Verhit een klont boter in een pan en schroei het vlees aan alle kanten dicht, ook de zijkanten. Dit helpt de sappen te behouden bij het snijden. Laat daarna volledig afkoelen. 

Duxelle maken: Snipper de sjalotten, look en paddenstoelen zeer fijn (dit kan in een keukenrobot). Smelt boter in de pan en stoof de sjalotten glazig. Voeg daarna de paddenstoelen toe. Laat goed bakken tot al het vocht is verdampt en de massa droog is. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen. 

Spinazie bereiden: Bak of blancheer de spinazie kort. Knijp daarna zeer goed uit (gebruik keukenpapier) en hak fijn. Leg opzij. 

Hamlaag voorbereiden: Leg een groot stuk vershoudfolie op je werkvlak. Leg hierop de sneetjes ham in een rechthoekige vorm, iets breder dan het vlees. Verdeel de duxelle egaal over de ham en vervolgens de fijngehakte spinazie erbovenop. 

Vlees inpakken: Leg het vlees aan het begin van de laag op de folie en rol strak op met behulp van de folie. Draai stevig dicht en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast (langer mag ook, zelfs een nacht). 

Bladerdeeg inpakken: Rol het bladerdeeg uit (koude temperatuur is belangrijk!). Haal het vlees uit de folie en leg het op het deeg. Rol strak op en plooi de zijkanten onderaan toe. Leg op een bakplaat met bakpapier, met de naad naar beneden. 

Afwerken: Meng de eidooier met een scheutje melk of water en bestrijk het deeg rondom. Snijd het extra vel bladerdeeg in met een motief en leg het decoratief bovenop. Bestrijk opnieuw met dorure. 

Bakken: Verwarm de oven voor op 185°C. Gebruik bij voorkeur een kernthermometer: gaar tot 45°C kerntemperatuur voor saignant. Reken op ongeveer 30–40 minuten baktijd. 

Serveren: Laat het vlees 10 minuten rusten voor je het aansnijdt.

Tips

  • Gebruik een kernthermometer voor een perfecte garing.
  • Laat alle vullingen volledig afkoelen voor je begint te rollen.
  • Dit gerecht kan je perfect de dag voordien voorbereiden.
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.