Vlees voorbereiden: Kruid de Chateaubriand royaal met peper en zout. Verhit een klont boter in een pan en schroei het vlees aan alle kanten dicht, ook de zijkanten. Dit helpt de sappen te behouden bij het snijden. Laat daarna volledig afkoelen.
Duxelle maken: Snipper de sjalotten, look en paddenstoelen zeer fijn (dit kan in een keukenrobot). Smelt boter in de pan en stoof de sjalotten glazig. Voeg daarna de paddenstoelen toe. Laat goed bakken tot al het vocht is verdampt en de massa droog is. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen.
Spinazie bereiden: Bak of blancheer de spinazie kort. Knijp daarna zeer goed uit (gebruik keukenpapier) en hak fijn. Leg opzij.
Hamlaag voorbereiden: Leg een groot stuk vershoudfolie op je werkvlak. Leg hierop de sneetjes ham in een rechthoekige vorm, iets breder dan het vlees. Verdeel de duxelle egaal over de ham en vervolgens de fijngehakte spinazie erbovenop.
Vlees inpakken: Leg het vlees aan het begin van de laag op de folie en rol strak op met behulp van de folie. Draai stevig dicht en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast (langer mag ook, zelfs een nacht).
Bladerdeeg inpakken: Rol het bladerdeeg uit (koude temperatuur is belangrijk!). Haal het vlees uit de folie en leg het op het deeg. Rol strak op en plooi de zijkanten onderaan toe. Leg op een bakplaat met bakpapier, met de naad naar beneden.
Afwerken: Meng de eidooier met een scheutje melk of water en bestrijk het deeg rondom. Snijd het extra vel bladerdeeg in met een motief en leg het decoratief bovenop. Bestrijk opnieuw met dorure.
Bakken: Verwarm de oven voor op 185°C. Gebruik bij voorkeur een kernthermometer: gaar tot 45°C kerntemperatuur voor saignant. Reken op ongeveer 30–40 minuten baktijd.
Serveren: Laat het vlees 10 minuten rusten voor je het aansnijdt.
Tips
- Gebruik een kernthermometer voor een perfecte garing.
- Laat alle vullingen volledig afkoelen voor je begint te rollen.
- Dit gerecht kan je perfect de dag voordien voorbereiden.