Camembert in pompoen met veenbes en spekjes

Favorieten

40min

Easy

Een makkelijk feestelijk aperitief om te delen, met gewone ingrediënten maar die qua smaak en uitzicht altijd indruk maakt: smeuïge Camembert, gebakken in een pompoen, met krokante spekjes, rozemarijn, veenbessensaus, witte wijn en noten. Geserveerd metbruschettacroutons om gezellig te dippen. Makkelijk, lekker en instant sfeer op tafel!

Een makkelijk feestelijk aperitief om te delen, met gewone ingrediënten maar die qua smaak en uitzicht altijd indruk maakt: smeuïge Camembert, gebakken in een pompoen, met krokante spekjes, rozemarijn ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 5P

Camembert in pompoen
1 pompoen (net iets groter dan de Camembert)
1 Camembert (uit verpakking en houten doosje gehaald)
2 teentjes look
Een paar takjes rozemarijn
1 eetlepel veenbessensaus (link naar ons recept)
150 g spekjes
80 ml witte wijn
1 handvol pecannoten of noten naar keuze
Peper en zout van de molen

Bruschetta croutons
1 Frans brood
Olijfolie
Bruschetta kruiden


1 pompoen (net iets groter dan de Camembert)
1 Camembert (uit verpakking en houten doosje gehaald)
2 teentjes look
Een paar takjes rozemarijn
1 eetlepel veenbessensaus (link naar ons recept)
150 g spekjes
80 ml witte wijn
1 handvol pecannoten of noten naar keuze
Peper en zout van de molen


1 Frans brood
Olijfolie
Bruschetta kruiden

Leaf
Make it veggie!

Laat de spekjes weg of vervang ze door krokant gebakken gerookte tofu of plantaardige spekreepjes voor een veggie-friendly versie met dezelfde crunch.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Verwarm de oven voor op 180°C.

Pompoen voorbereiden: Snijd het deksel van de pompoen af (iets ruimer) en hol de pompoen uit zodat de Camembert er netjes in past.

Camembert voorbereiden: Snijd met een mes kruislings sneetjes in de bovenkant van de Camembert.

Snijd de look in superfijne schijfjes en steek deze in de sneetjes van de kaas.

Kruid met peper en zout. Voeg wat rozemarijn toe tussen de sneetjes.

Spekjes en noten: Bak de spekjes in een droge pan krokant, laat uitlekken op keukenpapier en verdeel over de Camembert.

Hak de noten grof en strooi over de kaas en in de pompoen.

Afwerking: Lepel de veenbessensaus erover en giet de witte wijn over de kaas.

Plaats de gevulde pompoen in een vuurvast schaaltje en bak gedurende 25 minuten in de oven.

Croutons maken: Snijd ondertussen het brood in dikke croutons, besprenkel met olijfolie en bestrooi met bruschetta kruiden.

Leg de croutons op een bakplaat en plaats ze de laatste 15 minuten mee in de oven.

Serveren: Serveer de warme pompoen met de smeuïge Camembert in het midden van de tafel, samen met de krokante bruschetta croutons. De pompoen is ook heerlijk om op te eten.

Tips

  • Je kunt ook walnoten of hazelnoten gebruiken als alternatief voor pecannoten. 
  • Voor extra pit kun je een beetje chiliolie toevoegen net voor het serveren. 
  • Serveer als deel van een feestelijk aperitiefbuffet of als hartig gerecht bij brunch. 
  • Pompoen over? Gebruik het uitgeholde vruchtvlees voor soep! 
  • Heb je geen veenbessensaus? Vervang gerust door vijgenconfituur of honing. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.