Gepofte aardappel met romige vulling van girollen en tartaar van Gamba’s

Favorieten

1u15

Medium

Een zachte, warme aardappel met een krokante schil, gevuld met zure room, cantharellen en lente-ui, afgewerkt met een rauwe tartaar van gamba’s en een hint van notenolie en citroen.

Dit gerecht straalt eenvoud uit, maar verrast in verfijning en smaak. Perfect als voorgerecht of als feestelijke lunch.

Een zachte, warme aardappel met een krokante schil, gevuld met zure room, cantharellen en lente-ui, afgewerkt met een rauwe tartaar van gamba’s en een hint van notenolie en citroen. Dit gerecht straa ...
Meer lezen
Kitchen must haves

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

Voor de gepofte aardappelen
8 vastkokende amandineaardappelen met schil (2 à 3 per persoon)
2 el geklaarde boter
Peper en zout
1 lente-ui, fijn gesneden in lange julienne
1 kl roze peper
1 mooie rauwe girolle, in fijne schijfjes voor de afwerking

Voor de romige vulling
Uitgehaalde aardappelkruim (van de gepofte aardappelen)
150 g zure room
Peper en zout

Gebakken girolles
250 g girolles
1 sjalot
Peper en zout
1 klontje boter

Voor de tartaar van gamba’s
8 mooie grote gamba’s (2 per persoon)
4 el lichte notenolie (bijv. hazelnootolie)
Peper en zout van de molen
Citroenzeste
1 kleine rode ui

8 vastkokende amandineaardappelen met schil (2 à 3 per persoon)
2 el geklaarde boter
Peper en zout
1 lente-ui, fijn gesneden in lange julienne
1 kl roze peper
1 mooie rauwe girolle, in fijne schijfjes voor de afwerking

Voor de romige vulling
Uitgehaalde aardappelkruim (van de gepofte aardappelen)
150 g zure room
Peper en zout

8 mooie grote gamba’s (2 per persoon)
4 el lichte notenolie (bijv. hazelnootolie)
Peper en zout van de molen
Citroenzeste
1 kleine rode ui

Leaf
Make it veggie!

Vervang de langoustinetartaar door een tartaar van komkommer, appel en avocado, op smaak gebracht met notenolie, citroen en bieslook.
Een lepeltje yuzu of wat ingelegde mosterdzaadjes zorgt voor een frisse toets.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?
Aardappelen poffen

Verwarm de oven voor op 195 °C (boven- en onderwarmte).

Prik elke amandineaardappel in met een satéstok. Wrijf ze in met geklaarde boter en bestrooi met zeezout.

Leg ze op een rooster in de oven en pof ze 45 minuten, tot ze zacht zijn vanbinnen.

Voorbereiding tartaar van gamba’s

Maak de gamba’s schoon: verwijder het pantser en het darmkanaal. Bewaar de karkassen in de diepvries – ideaal voor een toekomstige visbouillon, soep of bisque.

Snijd het vlees in kleine stukjes en meng met de notenolie, een scheutje citroensap, peper en zout. Zet koel weg.

Girolles bakken

Borstel de vuiltjes van de girolles en snijd ze, samen met de sjalot, in fijne brunoise.

Stoof aan in boter met peper en zout.

Vulling maken

Snijd de bovenkant van elke gepofte aardappel af, of snijd voorzichtig doormidden zonder volledig door te snijden.

Lepel wat van het kruim uit de aardappelen zonder de schil te beschadigen.

Meng dit met de zure room en de gebakken girolles.

Vul de aardappelen opnieuw met dit mengsel en zet nog 5 minuten in de oven.

Snijd de lente-ui in stukken van 5 cm, snijd superfijn en leg in ijswater zodat ze mooi krullen.

Afwerking en serveren

Verdeel de aardappelen over de 4 borden. Werk af met een lepeltje zure room, een quenelle van de tartaar, enkele schijfjes girolle en wat roze peper.

Serveer onmiddellijk, lauwwarm.

Tips

  • Gebruik een aardappel met een mooie, gave schil, want die eet je gewoon mee.
  • Wil je het extra feestelijk? Werk af met een beetje bieslookolie of lavaszout.
  • Bewaar de gambakarkassen in de diepvries – ideaal voor een krachtige bouillon of een rijke bisque.
  • Heb je wat meer budget? Probeer dit gerecht ook eens met langoustines, op dezelfde manier klaargemaakt.
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.

In samenwerking met:Partner logo