Aardappelen poffen
Verwarm de oven voor op 195 °C (boven- en onderwarmte).
Prik elke amandineaardappel in met een satéstok. Wrijf ze in met geklaarde boter en bestrooi met zeezout.
Leg ze op een rooster in de oven en pof ze 45 minuten, tot ze zacht zijn vanbinnen.
Voorbereiding tartaar van gamba’s
Maak de gamba’s schoon: verwijder het pantser en het darmkanaal. Bewaar de karkassen in de diepvries – ideaal voor een toekomstige visbouillon, soep of bisque.
Snijd het vlees in kleine stukjes en meng met de notenolie, een scheutje citroensap, peper en zout. Zet koel weg.
Girolles bakken
Borstel de vuiltjes van de girolles en snijd ze, samen met de sjalot, in fijne brunoise.
Stoof aan in boter met peper en zout.
Vulling maken
Snijd de bovenkant van elke gepofte aardappel af, of snijd voorzichtig doormidden zonder volledig door te snijden.
Lepel wat van het kruim uit de aardappelen zonder de schil te beschadigen.
Meng dit met de zure room en de gebakken girolles.
Vul de aardappelen opnieuw met dit mengsel en zet nog 5 minuten in de oven.
Snijd de lente-ui in stukken van 5 cm, snijd superfijn en leg in ijswater zodat ze mooi krullen.
Afwerking en serveren
Verdeel de aardappelen over de 4 borden. Werk af met een lepeltje zure room, een quenelle van de tartaar, enkele schijfjes girolle en wat roze peper.
Serveer onmiddellijk, lauwwarm.