Gingerbread koekjes

Favorieten

1u30min

Easy

Deze gingerman cookies maak ik heel graag klaar met Grace tijdens de feestdagen. Ze ruiken heerlijk naar kaneel, gember en kruidnagel, en zijn leuk om samen te maken en te versieren. Knapperig aan de
rand en zacht vanbinnen: een perfect koekje bij een kopje thee of warme chocolademelk!

Deze gingerman cookies maak ik heel graag klaar met Grace tijdens de feestdagen. Ze ruiken heerlijk naar kaneel, gember en kruidnagel, en zijn leuk om samen te maken en te versieren. Knapperig aan de ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 20 koekjes

Droge ingrediënten
350 g bloem
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl baksoda
1/2 tl zout
1 el gemalen gember
1 tl kaneel
1/4 tl gemalen kruidnagel
1/4 tl nootmuskaat

Natte ingrediënten
100 g zachte ongezouten boter
100 g bruine suiker
50 g blonde suiker
1 ei
120 ml donkere melasse (of stroop als alternatief)
1 tl vanille-extract

Voor de afwerking
Royal icing (optioneel):
1 eiwit,
200 g poedersuiker,
enkele druppels citroensap,
eventueel wat natuurlijke kleurstof als je dat graag hebt
Decoratiesuiker, mini smarties of eetbare parels


350 g bloem
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl baksoda
1/2 tl zout
1 el gemalen gember
1 tl kaneel
1/4 tl gemalen kruidnagel
1/4 tl nootmuskaat


100 g zachte ongezouten boter
100 g bruine suiker
50 g blonde suiker
1 ei
120 ml donkere melasse (of stroop als alternatief)
1 tl vanille-extract


Royal icing (optioneel):
1 eiwit,
200 g poedersuiker,
enkele druppels citroensap,
eventueel wat natuurlijke kleurstof als je dat graag hebt
Decoratiesuiker, mini smarties of eetbare parels

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Meng in een kom alle droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, baksoda, zout en specerijen.

Klop in een andere kom de boter, bruine suiker en kristalsuiker romig.

Voeg het ei, de melasse en het vanille-extract toe en meng tot een glad geheel.

Voeg geleidelijk de droge ingrediënten toe aan het botermengsel en meng tot een stevig deeg.

Vorm een schijf van het deeg, wikkel in plasticfolie en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).

Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte en steek mannetjes uit met een koekjesvorm.

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 8 à 10 minuten.

Laat afkoelen op een rooster. Versier naar wens met royal icing en decoraties.

Tips

  • Laat kinderen hun eigen koekjes versieren voor extra plezier.
  • Voeg eventueel een snufje zwarte peper toe voor extra pit.
  • Gebruik stroop als je geen melasse vindt, maar de smaak zal iets minder intens zijn.
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.