Hasselback aardappelen met bieslookmayonaise, op gebakken witloof met citrus en kappertjes en gepekelde rode ui

Favorieten

1u30

Medium

Een klassiek aardappelgerecht in een feestelijk jasje! De Hasselback aardappelen zijn krokant vanbuiten, zacht vanbinnen en boordevol smaak dankzij de lookboter en rozemarijn. Serveer ze met gebakken witloof met citrus en kappertjes, en werk af met een frisse, huisgemaakte bieslookmayonaise en gepekelde rode ui. Perfect als feestelijk vegetarisch gerecht op je volgende diner of feestje.

Een klassiek aardappelgerecht in een feestelijk jasje! De Hasselback aardappelen zijn krokant vanbuiten, zacht vanbinnen en boordevol smaak dankzij de lookboter en rozemarijn. Serveer ze met gebakken ...
Meer lezen
Kitchen must haves

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

Hasselback aardappelen
8 vastkokende amandineaardappelen
80 g boter
2 teentjes look, geraspt
2 takjes rozemarijn
Peper en zout van de molen

Bieslookmayonaise
1 ei
200 ml neutrale olie (zoals zonnebloemolie)
1 tl mosterd
1 bos bieslook, grof gehakt
Sap van 1 citroen
Peper en zout

Gepekelde rode ui
1 rode ui
2 el sushi-azijn

Gebakken witloof met citrus en kappertjes
2 klontjes boter
4 witloofstronken
Zeste en sap van 1 citroen
1 el kappertjes
Snuifje muskaatnoot


2 klontjes boter
4 witloofstronken
Zeste en sap van 1 citroen
1 el kappertjes
Snuifje muskaatnoot

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?
Hasselback aardappelen

Verwarm de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte).

Leg elke aardappel tussen twee Chinese eetstokjes (of houten lepels) en snijd met een scherp mes fijne inkepingen tot net boven de stokjes, zodat de onderkant intact blijft.

Smelt de boter in een pannetje en voeg de geraspte look, rozemarijn, peper en zout toe.

Leg de aardappelen in een ovenschaal, bestrijk rijkelijk met de lookboter, giet de rest van de boter erbij en kruid nog wat bij.

Bak 40 minuten in de oven, tot ze goudbruin en krokant zijn. Lepel halverwege de boter een paar keer over de aardappelen voor extra smaak en een prachtig resultaat.

Hou warm.

Bieslookmayonaise

Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker.

Zet de staafmixer onderaan en begin te mixen zonder te bewegen. Trek langzaam omhoog zodra de emulsie gevormd is.

Breng op smaak met peper en zout en doe in een spuitzak voor een nette afwerking.

Gebakken witloof

Smelt een klontje boter in een pan en voeg het fijn gesneden witloof toe.

Laat kort bakken zonder te kleuren. Voeg de zeste, het citroensap, de kappertjes, peper, zout en een snuifje muskaatnoot toe.

Werk af met een klontje boter. Laat niet te lang bakken, het witloof mag nog wat beet hebben.Gepekelde rode ui

Snijd de rode ui in superfijne schijfjes. Doe in een schaaltje en overgiet met de sushi-azijn. Laat even trekken.

Serveren

Verdeel het gebakken witloof in een cirkeltje op de borden.Leg de warme Hasselback aardappelen erop.

Werk af met dotjes of streepjes bieslookmayonaise, de gepekelde ui en eventueel een beetje gebruinde boter van de aardappelen errond.

Tips

  • Strooi de laatste 10 minuten van het bakken wat geraspte Parmezaan over de aardappelen voor extra smaak.
  • Geen fan van witloof? Gebakken paddenstoelen of venkel werken ook perfect.
  • Je kan de gepekelde rode ui makkelijk op voorhand maken, ze bewaart goed in de koelkast.
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.

In samenwerking met:Partner logo