Huisgemaakte passata met look & provençaalse kruiden

Favorieten

1u45min

Easy

Passata zelf maken is de max in het tomatenseizoen. Je vangt de smaak van rijpe tomaten in een gladde saus die je kan gebruiken als basis voor eindeloos veel gerechten. In dit recept maken we een grote batch van 5 kg, ideaal om te bewaren. Ik voeg look toe voor extra diepte, wat provençaalse kruiden voor een subtiele toets en basilicum om de tomaat mooi te balanceren. Dus, is de tomatenoogst in je tuin vollembak? Wel, zo maak je passata! 

Passata zelf maken is de max in het tomatenseizoen. Je vangt de smaak van rijpe tomaten in een gladde saus die je kan gebruiken als basis voor eindeloos veel gerechten. In dit recept maken we een grot ...
Meer lezen
Kitchen must haves

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 5L

5 kg rijpe tomaten (Roma, San Marzano of een andere vlezige soort)
6 tenen knoflook 
2 el olijfolie
1,5 tl zout
1 el provençaalse kruiden  
½ bot basilicum 

5 kg rijpe tomaten (Roma, San Marzano of een andere vlezige soort)
6 tenen knoflook 
2 el olijfolie
1,5 tl zout
1 el provençaalse kruiden  
½ bot basilicum 

Leaf
Make it veggie!

Dit recept is vanzelf vegetarisch én vegan.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Tomaten voorbereiden: Was de tomaten en snijd ze in grove stukken. Je hoeft ze niet te ontvellen of te ontpitten, dat gebeurt later. Zelfs het kroontje kan je eraan laten, daarin zit nog zot veel aroma! Het gaat er toch uit bij het zeven. 

Basis bakken: Verhit de olijfolie in een grote kookpot. Voeg de knoflooktenen in schijfjes toe en laat kort fruiten tot ze geuren met de provençaalse kruiden. 

Tomaten toevoegen: Doe de tomaten in de pot samen met het zout. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes pruttelen tot de tomaten uit elkaar vallen.  Voeg de 5 laatste minuten de basilicum blaadjes bij. 

Passeren: Haal de pot van het vuur en draai alles door een passe-vite of gebruik een fijne zeef. Zo krijg je een gladde passata zonder velletjes en pitjes. 

Inkoken: Doe de gezeefde saus terug in de pot en laat nog 20-30 minuten sudderen, zodat de passata iets indikt en de smaken zich concentreren. 

Afproeven: Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout. 

Bewaren: Giet de hete passata in gesteriliseerde bokalen of flessen. Sluit goed af en laat omgekeerd afkoelen voor een goede vacuümsluiting. 

Tips

  • Voor een neutralere passata kan je de kruiden achterwege laten en die later per gerecht toevoegen. 
  • Tijs voegt graag laurier bij voor de smaak  

Bewaarinstructies 

  • In de koelkast: Tot 1 week in een afgesloten pot. 
  • In de diepvries: Tot 6 maanden in porties. 
  • Ingeweckt/in potten: Tot 1 jaar, mits correct gesteriliseerd en vacuüm afgesloten. 
  • Opwarmen: Voor gebruik zachtjes verwarmen in een pan. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.