Stoofvlees van Ossenstaart met Pompoen uit de Oven en Witloofslaatje

Favorieten

3u30

Medium

Een herfstklassieker met een twist: stoofvlees van ossenstaart met geroosterde pompoen en wortels, langzaam gegaard in de oven tot perfect boterzacht. Geserveerd met een fris witloofslaatje en je favoriete aardappelbereiding – comfortfood zoals het hoort! Ideaal om op voorhand klaar te maken voor een gezellig etentje met vrienden of familie.

Een herfstklassieker met een twist: stoofvlees van ossenstaart met geroosterde pompoen en wortels, langzaam gegaard in de oven tot perfect boterzacht. Geserveerd met een fris witloofslaatje en je favo ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

Voor het stoofvlees
1 kg ossenstaart
2 grote uien
4 dikke wortels
1 butternut of kastanjepompoen (± 1 kg)
2 teentjes look
2 el bloem
330 ml Belgisch donker bier
500 ml rundsbouillon
1 takje tijm
1 laurierblad
1 el mosterd
1 el perensiroop (of appelstroop)
Boter of olie om te bakken
Peper en zout
Optioneel: scheutje porto

Voor het witloofslaatje
4 stronken witloof
2 el mayonaise
½ bosje bieslook (fijngehakt)
Peper en zout naar smaak
Eventueel een scheutje citroensap voor extra frisheid


1 kg ossenstaart
2 grote uien
4 dikke wortels
1 butternut of kastanjepompoen (± 1 kg)
2 teentjes look
2 el bloem
330 ml Belgisch donker bier
500 ml rundsbouillon
1 takje tijm
1 laurierblad
1 el mosterd
1 el perensiroop (of appelstroop)
Boter of olie om te bakken
Peper en zout
Optioneel: scheutje porto

4 stronken witloof
2 el mayonaise
½ bosje bieslook (fijngehakt)
Peper en zout naar smaak
Eventueel een scheutje citroensap voor extra frisheid

Leaf
Make it veggie!

Vervang ossenstaart door kastanjechampignons of portobello.

Gebruik groentebouillon in plaats van rundsbouillon en laat het bier wél staan.

Voeg linzen toe en laat 30 minuten zacht sudderen.

Werk af met geroosterde pompoen, wortels en een scheutje porto.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Voorbereiding van het vlees: Kruid de ossenstaart royaal met peper en zout en haal door de bloem. Verhit boter of olie in een lage stoofpot en bak het vlees rondom bruin. Haal uit de pot en zet apart.

Groenten aanstoven: Stoof fijngesneden uien en look glazig in dezelfde pot. Schil de wortels en pompoen en snijd ze in gelijke stukken. Voeg de wortels en pompoen toe en bak even mee tot ze wat kleur krijgen.

Groenten apart houden: Haal iets minder dan de helft van de gestoofde wortels en pompoen uit de pot en zet apart voor extra textuur later.

Stoofpot opbouwen: Voeg mosterd, perensiroop, tijm, laurier, bier en rundsbouillon toe aan de pot. Roer goed en leg het vlees terug in de pot.

Ovenbereiding: Dek de pot af en zet 3 uur in een voorverwarmde oven op 150°C.

Vlees plukken: Laat het stoofvlees lauw worden, haal het van de beenderen en voeg terug toe aan de saus.

Afwerken met groenten: Voeg de apart gehouden pompoen en wortels toe en laat 5 minuten sudderen. Voeg eventueel een scheutje porto toe en proef op peper en zout.

Witloofslaatje: Snijd het witloof fijn en meng met mayonaise, fijngehakte bieslook en citroensap (optioneel). Kruid naar smaak.

Serveren: Serveer het stoofvlees met het frisse witloofslaatje en een aardappelbereiding naar keuze: puree, gratin, kroketjes of frietjes.

Tips

  • Dit gerecht kan perfect een dag op voorhand gemaakt worden; smaken trekken dan nog beter in. 
  • Voor extra diepe smaak: marineer het vlees een avond voordien in het bier. 
  • Geen perensiroop? Vervang door appelstroop. 
  • Voeg eventueel een scheutje citroensap toe aan het witloofslaatje voor extra frisheid. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.