Wintersalade met Rode Kool

Favorieten

30min

Easy

Geniet van een kleurrijke wintersalade vol frisheid en crunch, met de diepe smaken van rode kool en een lichte, gezonde dressing. Licht, voedzaam en boordevol winterse smaak — een perfecte salade voor een frisse lunch of als bijgerecht in de koude maanden.

Geniet van een kleurrijke wintersalade vol frisheid en crunch, met de diepe smaken van rode kool en een lichte, gezonde dressing. Licht, voedzaam en boordevol winterse smaak — een perfecte salade voor ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 1 portie

Voor 1 portie
1 stronkje witloof
enkele trosjes veldsla
1/4 appel (ongeschild)

Voor ongeveer 1 pot rodekool van 1L
1/4 rodekool
50 ml water
100 ml appelazijn
1 theelepel zeezout
1 eetlepel rietsuiker
2 kruidnagels
3 blaadjes laurier
1 takje verse tijm
1 kaneelstokje (eventueel)

Voor de dressing
1 lente-uitje
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel wittewijnazijn
peper en zeezout

Voor 1 portie
1 stronkje witloof
enkele trosjes veldsla
1/4 appel (ongeschild)

Voor ongeveer 1 pot rodekool van 1L
1/4 rodekool
50 ml water
100 ml appelazijn
1 theelepel zeezout
1 eetlepel rietsuiker
2 kruidnagels
3 blaadjes laurier
1 takje verse tijm
1 kaneelstokje (eventueel)

Voor de dressing
1 lente-uitje
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel wittewijnazijn
peper en zeezout

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Rodekool voorbereiden
Verwijder de buitenste bladeren van de rodekool en snijd deze in fijne reepjes. Doe de reepjes in een weckpot.

Rodekool koken
Breng water aan de kook met appelazijn, zeezout en rietsuiker. Voeg kruidnagels, laurier en tijm toe. Voor een zoetere, vollere smaak kan je een kaneelstokje toevoegen. Giet het kokende water over de rodekool, sluit de pot goed af en schud. De zuurtegraad van het mengsel zal de rodekool zacht maken.

Salade samenstellen
Verwijder het harde gedeelte van de witloofstronken en snijd het witloof in dunne reepjes. Leg het op een bord. Was de veldsla en leg deze erbij. Snijd de appel in fijne schijfjes en voeg toe. Verdeel vervolgens wat rodekool over de salade.

Dressing maken
Meng de fijngesneden lente-ui met olijfolie en wittewijnazijn. Kruid met peper en zeezout.

Serveren
Serveer de dressing apart bij de salade of giet deze erover net voor het opdienen. Zo blijft de salade lekker fris en knapperig.

Tips

  • Gebruik de rodekool om ook andere gerechten op te fleuren, zoals boterhammen of warme salades.
  • Bewaar de bereide rodekool tot een maand in de koelkast, goed afgesloten in een weckpot.
  • Snijd de witloof en appel net voor het serveren om ze fris en krokant te houden.
  • Voeg eventueel wat geroosterde noten of zaden toe voor extra crunch en smaak.
  • Experimenteer met een kaneelstokje of extra kruiden in de rodekool voor een subtiel zoete toets.
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.