Rodekool voorbereiden
Verwijder de buitenste bladeren van de rodekool en snijd deze in fijne reepjes. Doe de reepjes in een weckpot.
Rodekool koken
Breng water aan de kook met appelazijn, zeezout en rietsuiker. Voeg kruidnagels, laurier en tijm toe. Voor een zoetere, vollere smaak kan je een kaneelstokje toevoegen. Giet het kokende water over de rodekool, sluit de pot goed af en schud. De zuurtegraad van het mengsel zal de rodekool zacht maken.
Salade samenstellen
Verwijder het harde gedeelte van de witloofstronken en snijd het witloof in dunne reepjes. Leg het op een bord. Was de veldsla en leg deze erbij. Snijd de appel in fijne schijfjes en voeg toe. Verdeel vervolgens wat rodekool over de salade.
Dressing maken
Meng de fijngesneden lente-ui met olijfolie en wittewijnazijn. Kruid met peper en zeezout.
Serveren
Serveer de dressing apart bij de salade of giet deze erover net voor het opdienen. Zo blijft de salade lekker fris en knapperig.
Tips
- Gebruik de rodekool om ook andere gerechten op te fleuren, zoals boterhammen of warme salades.
- Bewaar de bereide rodekool tot een maand in de koelkast, goed afgesloten in een weckpot.
- Snijd de witloof en appel net voor het serveren om ze fris en krokant te houden.
- Voeg eventueel wat geroosterde noten of zaden toe voor extra crunch en smaak.
- Experimenteer met een kaneelstokje of extra kruiden in de rodekool voor een subtiel zoete toets.