Spruitjes schoonmaken en bakken
Verwijder de harde onderkant van de spruitjes en halveer ze. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de spruitjes toe met het sjalotje en bak tot de spruitjes goudbruin en beetgaar zijn, zodat ze een lichte zoetheid krijgen en de buitenkant krokant wordt.
Witloof snijden
Snijd het witloof fijn in reepjes – de dunne textuur zorgt voor een frisse, licht bittere contrast met de geroosterde spruitjes.
Vinaigrette maken
Meng in een kom de balsamicoazijn, mosterd en honing. Klop er langzaam de rest van de olijfolie doorheen tot je een gladde vinaigrette hebt. Breng op smaak met peper en zout.
Salade samenstellen
Doe het gesneden witloof in een ruime schaal. Voeg de warme, gebakken spruitjes toe en giet de vinaigrette erover. Meng voorzichtig zodat alles mooi bedekt is, maar de spruitjes hun krokante rand behouden.
Serveren
Laat de salade een paar minuten rusten zodat de smaken kunnen versmelten, en serveer op kamertemperatuur of licht lauw.
Tips
- Bak de spruitjes niet té snel; op middelhoog vuur krijgen ze de mooiste kleur zonder te verbranden.
- Snijd het witloof niet te grof – fijne reepjes zorgen voor een betere balans met de stevige spruitjes.
- Proef de vinaigrette eerst en speel met de verhouding balsamico en honing tot je jouw perfecte balans hebt.
- Voor extra crunch kan je wat geroosterde noten (zoals hazelnoten of walnoten) toevoegen vlak voor het serveren.
- Serveer de salade direct nadat je de vinaigrette hebt toegevoegd, zodat de spruitjes krokant blijven en niet vochtig worden.