Witloofschotel met preipuree en gehakt

Favorieten

45min

Easy

Een heerlijke gegratineerde witloofovenschotel! Onderaan ligt gekruid gehakt, gevolgd door een smeuïge preipuree, en afgewerkt met gebakken witloof en een goudbruine kaaslaag. Perfect als hoofdgerecht voor het hele gezin en ideaal om vooraf klaar te maken en later nog even in de oven te zetten.

Een heerlijke gegratineerde witloofovenschotel! Onderaan ligt gekruid gehakt, gevolgd door een smeuïge preipuree, en afgewerkt met gebakken witloof en een goudbruine kaaslaag. Perfect als hoofdgerecht ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

Voor de witloofschotel
800 g bloemige aardappelen
400 g varkens-kalfsgehakt
150 g geraspte emmentaler
5 mooie stronken witloof
3 preistengels
2 gele uien
2 el olijfolie
1 klontje boter
250 ml melk

Kruiden & smaakmakers
1 tl peper
1 tl nootmuskaat
1 tl selderzout
1 tl gedroogde dille en peterselie
1 tl look


800 g bloemige aardappelen
400 g varkens-kalfsgehakt
150 g geraspte emmentaler
5 mooie stronken witloof
3 preistengels
2 gele uien
2 el olijfolie
1 klontje boter
250 ml melk


1 tl peper
1 tl nootmuskaat
1 tl selderzout
1 tl gedroogde dille en peterselie
1 tl look

Leaf
Make it veggie!

Maak een volledig vegetarische versie door het witloof te combineren met knolselderpuree en een mix van emmentaler en Parmezaan voor een volle, hartige smaak zonder vlees.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Witloof voorbereiden: Snijd het kontje van het witloof en halveer de stronken in de lengte. Verhit 1 el olijfolie in een vuurvaste ovenschotel. Leg het witloof met de snijkant naar beneden en laat karamelliseren. Draai om en laat ook de andere kant licht kleuren. Haal het witloof uit de pan en zet apart.

Prei-puree maken: Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Snijd de prei fijn en was goed. Stoom of kook de aardappelen en prei gaar. Verwarm ondertussen in een pannetje de melk met alle kruiden. Giet de aardappelen en prei af, voeg de warme melk en boter toe en stamp tot een smeuïge puree.

Gehaktlaag bereiden: Snijd de uien fijn. Verhit de resterende 1 el olijfolie in dezelfde schotel. Stoof de ui glazig, voeg het gehakt toe en bak rul tot het mooi gekleurd is. Kruid met peper en zout.

Opbouwen van de witloofschotel: Strijk de preipuree uit bovenop het gehakt. Leg de gekaramelliseerde witloofstronkjes erop met de snijkant naar boven. Bestrooi rijkelijk met geraspte emmentaler.

Afwerken: Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20–25 minuten, tot de kaas goudgeel en bubbelend is.

Tips

  • Werk af met verse peterselie of een simpel slaatje met vinaigrette. 
  • Vervang de helft van de aardappelen door knolselder voor een lichtere variant. 
  • Meng een beetje Parmezaan door de emmentaler voor extra smaak.
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.