Zalmtartaar met eidooier, mierikswortelroom en nduja olie

Favorieten

4u

Medium

Een luxueus voorgerecht dat indruk maakt zonder dat het onwerkbaar wordt. Met een beetje voorbereiding kun je zelf zalm koud roken, pekelen à la gravlax en een elegante tartaar dresseren. Afgewerkt met een geconfijte eidooier, Nduja‑olie en mierikswortel‑room – een perfecte balans tussen fris, romig en pittig.

Dit gerecht is ideaal voor een diner met vrienden of familie, of als luxe voorgerecht bij een feestelijke gelegenheid.

Een luxueus voorgerecht dat indruk maakt zonder dat het onwerkbaar wordt. Met een beetje voorbereiding kun je zelf zalm koud roken, pekelen à la gravlax en een elegante tartaar dresseren. Afgewerkt me ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

Voor de zalmtartaar
600–680 g zalmfilet (zonder graat en vel, ± 150–180 g per persoon)
200 g grof zeezout
160 g rietsuiker
1 handvol zeekraal
1 grote zoetzure augurk
1 el kappertjes
1 koffielepel mosterd
1 el fijngehakte platte peterselie
1 el olijfolie
Peper en zout van de molen
Voor het roken
2 takjes gedroogde kruiden (rozemarijn of oregano)
Peper & zout naar smaak
Bunzenbrander + vuurvast kommetje

Voor de geconfijte eidooiers
4 verse eidooiers (scharrel)
150 ml olijfolie
1 teen knoflook
2 takjes rozemarijn

Voor de mierikswortel‑room
1 potje zure room
1 el geraspte mierikswortel
Peper & zout
Extra takjes zeekraal voor decoratie

Voor de Nduja‑olie
100 g Nduja
4 el neutrale olie


600–680 g zalmfilet (zonder graat en vel, ± 150–180 g per persoon)
200 g grof zeezout
160 g rietsuiker
1 handvol zeekraal
1 grote zoetzure augurk
1 el kappertjes
1 koffielepel mosterd
1 el fijngehakte platte peterselie
1 el olijfolie
Peper en zout van de molen
Voor het roken
2 takjes gedroogde kruiden (rozemarijn of oregano)
Peper & zout naar smaak
Bunzenbrander + vuurvast kommetje


4 verse eidooiers (scharrel)
150 ml olijfolie
1 teen knoflook
2 takjes rozemarijn


1 potje zure room
1 el geraspte mierikswortel
Peper & zout
Extra takjes zeekraal voor decoratie


100 g Nduja
4 el neutrale olie

Leaf
Make it veggie!

Vervang zalm door stevige gerookte tofu of geroosterde zoete aardappelblokjes. Pekel en rook 1–2 uur. Geconfijte dooiers: vervang door kwartelei of vegan “dooier” (bv. mango/kurkuma). Mierikswortel‑room kan plantaardig. Nduja‑olie blijft identiek (of vervang door pittige olie).

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Zalm pekelen
Meng grof zeezout en rietsuiker. Leg een eerste laag in een schaal, plaats de zalmfilets erop en dek volledig af met het zout-suikermengsel. Laat 2–8 uur intrekken (langer = steviger textuur). Spoel daarna goed af en dep droog.

Zalm roken
Leg de zalm op een bord of houten plank. Verkruimel de kruiden in een vuurvast kommetje, steek aan met bunzenbrander en plaats naast de zalm. Sluit af zodat de rook blijft hangen. Rook ca. 15 minuten, afhankelijk van gewenste intensiteit.

Snijden en mengen voor de tartaar
Snijd de zalm in blokjes, niet te fijn. Meng vlak voor dressage met fijngesneden zeekraal, augurk, kappertjes, peterselie, peper, zout, mosterd en olijfolie.

Geconfijte eidooiers
Verwarm oven op 60–63 °C. Leg knoflook en rozemarijn in olijfolie, voeg de eidooiers toe en dek af met een bordje. Confijt 20 minuten; zacht aanvoelen met vinger voor lopende dooier, langer indien gewenst steviger.

Mierikswortel‑room
Klop zure room met geraspte mierikswortel, peper & zout tot lobbig geheel.

Nduja‑olie
Verwarm 100 g Nduja + 4 el neutrale olie tot net onder kookpunt en zeef door keukenpapier.

Dressage
Verdeel de tartaar over 4 borden (bij voorkeur met ringen). Leg de geconfijte dooier bovenop de tartaar. Lepel de mierikswortel‑room erbij en werk af met zeekraal en enkele druppels Nduja‑olie.

Serveer onmiddellijk.

Tips

  • Maak garnituren vooraf voor snelle afwerking. 
  • Zorg dat zalm volledig vrij is van graat en vel. 
  • Rook subtiel; het mag niet overheersen. 
  • Geconfijte dooier bovenop tartaar voor visueel & textuurlijk “wow”-effect. 
  • Balans pittig, rokerig en fris (zeekraal & augurk). 
  • Luxe finishing touch: microkruiden zoals bieslook of micro-peterselie. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.