Brioche voor Pasen

  • 20min + 4u opstijven
  • 6-8P
  • Next level

Een klassiek Frans briochebrood dat je voor Pasen kan pimpen met gecrushte suiker paaseitjes en verse eieren. De suikereitjes gaan het effect geven van een suikerbrood, njammie! De briochebroodjes met de verse eieren geven je een lekker hardgekookt eitje om erna gepeld op te eten!

Ingrediënten (voor 8 individuele brioches)

40 ml melk op kamertemperatuur
18 g verse gist
300 g bloem
30 g suiker
220 g plantaardige boter op kamertemperatuur
2 eieren en 2 eierdooiers
4 g zout

Vulling:
4 verse eieren, gewassen
1 handvol gekleurde suikereitjes

Dorure:
1 eierdooier
1 el melk

Benodigdheden:
Keukenrobot

Bereidingswijze

Los de verse gist op in melk en voeg een koffielepel suiker toe.

Laat 5 min staan.

Doe de bloem, de rest van de suiker, het zout, de plantaardige boter en 2 volledige eieren en 2 dooiers in een mengkom, voeg het gist mengsel toe en laat 10 min op medium snelheid kneden in de keukenrobot, tot het deeg loskomt van de zijkant en je een mooi elastisch deeg hebt.

Stort uit op een groot vel plastiekfolie, en pak helemaal goed in tot een plat stuk rond deeg.

Laat minimum 4 uur opstijven in de koelkast.

Verwarm je oven voor op 180°.

Bestuif je werkblad met bloem en smeer 8 vormpjes in met wat plantaardige margarine en bestuif deze daarna ook met bloem.

Strooi wat bloem over het stuk deeg en snij in 8 gelijke stukken.

Voor deze met suikereitjes:

Klop de suikereitjes wat stuk met een deegrol, in een zakje of tussen een handdoek.

Neem 4 stukken deeg, snij ze doormidden en rol er telkens 2 lange worsten van.

Leg ze per 2 naast elkaar, strooi er de stukjes suikereieren over en vlecht ze door de suiker er nog wat in te rollen, leg ze in kransvorm in 4 bakvormpjes.

Deze met eieren:

Neem de resterende 4 stukken deeg, en snij ze deze keer allen in 3 gelijke stukken.

Rol er allemaal worstjes van.

Leg 3 worstjes naast elkaar maak een mooie vlecht, bestuif met beetje bloem moesten ze kleven.

Leg de 4 vlechten in de vormpjes, leg in elke vorm een rauw eitje.

Zet ze allemaal een 20-tal minuten in een oven van 40° zodat ze kunnen rijzen.

Bestrijk het deeg met dorure, nu zijn ze klaar om te bakken.

Bak deze 20’ aan 180°.

Laat wat afkoelen voor je serveert.

Partners

In samenwerking met Solo.

Ja, brioche kun je bewaren. Het is het lekkerst als je het dezelfde dag nog eet, maar je kunt het ook in een afgesloten zak of doos bewaren. Het brood blijft dan ongeveer 2 dagen goed.
Brioche kun je invriezen. Zorg er wel voor dat je het brood goed verpakt, bijvoorbeeld in folie of een diepvrieszak, om uitdroging te voorkomen. Brioche blijft ongeveer 2 maanden goed in de vriezer.
Verwarm het brood in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius gedurende 5-10 minuten, of tot het weer lekker warm en knapperig is.