Confituurtaart

  • 45min
  • 6p
  • Easy

Confituurtaart of reepjestaart is de meest nostalgische taart ever toch? Mijn grootmoeder maakte die klaar met korstdeeg en dat tikkeltje meer zout, wat subliem is met het zoete van de abrikozen confituur, die ze natuurlijk ook maakte met abrikozen uit haar tuin, kan het nog mooier! Mijn mama, nu ook omie, maakt de confituurtaart ook zeer lekker maar met kant en klare bladerdeeg, zeker ook een piste als je het niet ziet zitten om korstdeeg te maken, vergeet die reepjes niet in te smeren met een losgeklopt eitje!

Ingrediënten (6p)

Korstdeeg
300 g bloem
150 g harde boter in blokjes
1 tl zee zout
1 el suiker
8 cl ijskoud water
Ei  

Vulling
190 g abrikozen confituur
1 eitje losgeklopt met scheutje water  

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een cutter zonder het ei. Laat cutteren zodat de boter fijn onder de bloem zit. Doe het ei erbij en meng nog kort totdat het geheel samenhangt.  

Maak een rond stuk plat deeg en pak in plasticfolie. Laat 1 u opstijven in koelkast.  

Verwarm je oven voor op 200°C. Rol egaal en dun uit met bloem in een iets meer ovale vorm zodat je de reepjes ook kan uitsnijden. Bebloem je bakvorm en duw het deeg erin, ga er met je deegrol over zodat de zijkanten van deeg eraf zijn.  

Klop het eitje los en smeer de rand ermee in. Vul egaal met de confituur en leg er de reepjes kruiselings op.  Smeer ook deze in met de dooier.  

Bak 15 min aan 200° en 15 min aan 180°. Laat afkoelen.  

Confituurtaart kan worden geserveerd met slagroom, een bolletje vanille-ijs, of gewoon op zichzelf.

Ja, je kunt de confituurtaart invriezen. Wikkel de taart goed in voordat je hem in de vriezer plaatst.

Ja, het is het beste om de taart te laten afkoelen voordat je hem serveert, zodat de vulling steviger wordt en de smaken beter kunnen mengen.