Oeuf en cocotte met shiitake en Comté kaas

  • 20
  • 4p
  • Easy

Feest in een potje! Romige paddenstoelen, gesmolten kaas en een lopend eitje, mmm! Zeer feestelijk en heerlijk voorgerecht voor smiling faces aan tafel, maar ook gewoon in het seizoen lekker! Je kan variëren met verschillende paddenstoelen.

Ingrediënten (4p)

4 verse eieren uit de koelkast
800 g shiitake paddenstoelen (of jouw keuze)
1 teen look
250 ml room
½ bot bieslook
Peper, zout, muskaatnoot
1 teentje look
100 g versgeraspte Comté kaas 

Bereidingswijze

Snij de paddenstoelen in 4 en kleur ze aan in klont boter met peper, zout, muskaatnoot. Rasp er teentje look bij en meng kort de room en fijngesneden bieslook eronder.

Verdeel in vuurvaste kommetjes verdeel er al wat kaas op, leg in elk kommetje een rauw eitje en daarop de rest van de kaas. Steek 8 à 10 min in een voorverwarmde oven van 200°.

Check na 5 min het eitje, het is de bedoeling dat de dooier lopend blijft. Serveer met stokbrood.

Denk ook aan extra truffel erover raspen als het meer mag zijn 😉 Of gebakken spekjes if you like!

Als je geen shiitake champignons hebt, kun je andere paddenstoelen gebruiken, zoals kastanjechampignons, oesterzwammen of portobello champignons. Kies de paddenstoelen die je lekker vindt en die goed samengaan met de andere ingrediënten.

Ja, je kunt de Oeuf en Cocotte voorbereiden en later opwarmen. Bewaar de bakjes met de champignons, ei en kaas in de koelkast en bak ze later af in de oven wanneer je ze wilt serveren.

Dit gerecht kan goed worden geserveerd met vers gebakken brood, een groene salade of geroosterde groenten zoals asperges of cherrytomaatjes.