Scampi diabolique met Nduja en Burrata

 • 30min
 • 4P
 • Easy

Ontdek de klassieke scampi diabolique met een pittige twist van Nduja! Nduja is een pittige, smeerbare worst uit Calabrië, Zuid-Italië en is gemaakt van varkensvlees, rode peper en diverse kruiden en specerijen, Nduja kan ook worden gebruikt als smaakmaker in pastasauzen, pizza’s, stoofschotels en andere gerechten om een extra kick toe te voegen. Onze Luca gebruikt hem bijvoorbeeld op zijn pizza. Hier gebruik ik Nduja om mijn tomatensaus een lekker pittige smaak te geven. De romige Burrata en verse basilicum maken dit feestgerecht compleet!

Ingrediënten

24 black tiger scampi’s
2 el olijfolie
200 ml droge witte wijn
1 el Nduja-pasta
1 grote sjalot
4 teentjes knoflook
1 tl gerookt paprikapoeder
70 g tomatenconcentraat
400 ml passata
1 Burrata
1 bosje basilicum

Bereidingswijze

Pel de scampi’s, laat het achterste stukje van de staart zitten en verwijder het darmkanaal.

Verwarm olie in een grote pan en bak de scampi’s kort aan beide kanten. Doe dit in twee keer als de pan niet groot genoeg is. Zet opzij.

Stoof de fijn gesneden sjalot en de knoflook aan in extra olie, voeg paprikapoeder, tomatenconcentraat en Nduja toe. Laat even meebakken, blus af met witte wijn, laat inkoken en voeg passata toe. Laat sudderen tot de gewenste dikte.

Voeg de scampi’s toe, warm kort op, niet te lang laten doorkoken om ze sappig en krokant te houden. Serveer in diepe borden of kommetjes.

Scheur de Burrata in stukjes en verdeel over de borden. Bestrooi met grof gehakte basilicum en besprenkel met zachte extra vierge olijfolie.

TIPS

Serveer als voorgerecht of als hoofdgerecht met pasta en extra Parmezaanse kaas.

 • Laat het gerecht afkoelen: Laat het gerecht eerst op kamertemperatuur afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst.
 • Bewaar in de koelkast: Plaats het gerecht in een luchtdichte container of afgedekte schaal en bewaar het in de koelkast. Zorg ervoor dat de container goed is afgesloten om te voorkomen dat er andere geuren in het gerecht komen.
 • Label de container: Schrijf de datum van bereiding op de container, zodat je weet hoelang het gerecht in de koelkast staat.
 • Gebruik binnen 2-3 dagen: Scampi diabolique met Nduja en burrata kan over het algemeen tot 2-3 dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat je het binnen deze periode consumeert om de versheid en kwaliteit te behouden.

Opmerking: Houd er rekening mee dat gerechten met zeevruchten zoals scampi’s het beste zo vers mogelijk worden gegeten voor de beste smaak en textuur.

OPWARMEN: Als je het gerecht opnieuw wilt opwarmen, kun je dat doen in een pan op middelhoog vuur. Verwarm het voorzichtig en roer af en toe tot het goed heet is. Je kunt ook de microgolfoven gebruiken, maar wees voorzichtig om oververhitting te voorkomen, omdat scampi’s snel taai kunnen worden als ze te lang worden gekookt.

Hier zijn de stappen voor het invriezen:

 • Laat het gerecht afkoelen: Zorg ervoor dat het gerecht volledig is afgekoeld voordat je het gaat invriezen. Laat het niet te lang op kamertemperatuur staan om bederf te voorkomen.
 • Portioneer: Verdeel het gerecht in individuele porties of in porties die geschikt zijn volgens jouw behoeften. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je wilt eten.
 • Luchtdicht verpakken: Plaats elke portie scampi diabolique in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriescontainers. Zorg ervoor dat je de zakken of containers goed afsluit om de blootstelling aan lucht te minimaliseren, wat kan leiden tot vriesbrand.
 • Label de verpakking: Schrijf de datum van invriezen op de verpakking, zodat je weet hoelang het gerecht in de vriezer heeft gezeten.
 • Leg het in de vriezer: Plaats de verpakte porties in de vriezer. Zorg ervoor dat ze plat liggen en niet opgestapeld zijn, zodat ze snel en gelijkmatig kunnen bevriezen.

Scampi diabolique met Nduja en burrata kan meestal tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder veel kwaliteitsverlies. Als je het wilt ontdooien, haal je de gewenste portie uit de vriezer en laat je deze langzaam ontdooien in de koelkast. Verwarm het gerecht dan voorzichtig in een pan op middelhoog vuur of in de micorgolfoven.

Het is belangrijk op te merken dat gerechten met zuivelproducten zoals burrata na het invriezen en ontdooien mogelijk een lichte verandering in textuur kunnen ondergaan, maar de smaak zal behouden blijven.