Schorseneren in bechamelsaus

 • 40min
 • 4P
 • Next level

Als liefhebber van nostalgische gerechten deel ik graag mijn recept voor schorseneren in bechamelsaus. De klassieke witte saus krijgt een upgrade met heerlijke emmentaler kaas, waardoor dit bijgerecht een smaakvolle aanvulling is bij rood vlees of gevogelte.

Ingrediënten

1 kg schorseneren
1 citroen
30 g boter
30 g bloem
650 ml koude melk
Peper en zout
80 g gemalen emmentaler kaas

Bereidingswijze

Schud de aarde van de schorseneren boven de vuilnisbak.

Schil en snijd ze in stukken van 6-7 cm, leg ze in koud water met een halve uitgeknepen citroen.

Kook ze al dente met de andere helft van het citroensap en een snufje zout, giet af.

Laat boter smelten, voeg in één keer de bloem toe en laat even meebakken.

Blus met de helft van de melk, klop klonters eruit, voeg de rest van de melk toe, laat opkoken en roer de kaas er stevig doorheen. Kruid met peper en zout, proef.

Voeg de schorseneren toe, meng voorzichtig en serveer.

Tips

 • Voor een extra dimensie: gratineer in een ovenschotel met extra kaas.
 • Voeg enkele druppels citroensap toe aan de saus voor wat frisheid.

Bewaren:

 • Koelkastbewaring: Als je van plan bent om de schorseneren in bechamelsaus binnen 1-2 dagen te consumeren, kun je ze in de koelkast bewaren. Plaats ze in een luchtdichte container of afgedekte schaal.
 • Koel en droog: Zorg ervoor dat de schorseneren in bechamelsaus in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van 4°C of lager om bederf te voorkomen.
 • Bedek en koel af: Als je de schorseneren in bechamelsaus vers hebt bereid, laat ze dan eerst op kamertemperatuur afkoelen voordat je ze in de koelkast plaatst. Dit voorkomt dat de stoom condenseert en het gerecht te vochtig wordt.

Invriezen:

 • Portioneer: Als je de schorseneren in bechamelsaus langer wilt bewaren, verdeel ze dan in individuele porties voordat je ze invriest. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt.
 • Luchtdicht verpakken: Plaats de individuele porties schorseneren in bechamelsaus in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriescontainers om vriesbrand te voorkomen. Zorg ervoor dat je overtollige lucht uit de zakjes verwijdert.
 • Label: Label de zakjes of containers met de datum van invriezen, zodat je weet hoelang ze in de vriezer zijn bewaard.

Schorseneren in bechamelsaus kunnen meestal tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder veel kwaliteitsverlies.

Opwarmen: Om schorseneren in bechamelsaus op te warmen, haal je de benodigde hoeveelheid uit de vriezer en laat je het langzaam ontdooien in de koelkast. Eenmaal ontdooid, kun je het gerecht opwarmen in een pan op middelhoog vuur of in de magnetron. Roer af en toe om gelijkmatig op te warmen. Zorg ervoor dat het gerecht volledig is opgewarmd voordat je het serveert.