Shepherd’s pie
Shepherd’s pie betekent eigenlijk ‘taart van de herder’. Meestal gemaakt met lamsvlees gestoofd in bouillon of zoals hier met blond bier. Ik doe er extra erwten bij en de stoemp maak ik zowel van wortel als van bloemkool. Een fantastische en originele ovenschotel om voor de familie op tafel te zetten.
Ingrediënten (4 personen)
Gehakt
800 g lamsgehakt
1 grote ui
2 tenen look
1 el boter
1 el paprika poeder
Peper en zout
1 flesje blond bier
250 g erwten vers of diepvries
Wortelstoemp
250 g wortelen
250 g bloemige aardappelen
1 klont boter
3 el gemalen Parmezaanse kaas
Peper en zout
Bloemkoolstoemp
250 g bloemkool
250 g bloemige aardappelen
1 klont boter
3 el gemalen Parmezaanse kaas
Peper en zout
Paar stukjes boter om af te werken
Bereidingswijze
Voor de wortel en bloemkoolpuree kook je de wortels met de aardappelen en de bloemkool met de aardappelen gaar in gezouten water. Snij alles in gelijke stukken zodat ze samen gaar zijn, giet af, kruid met peper en zout, voeg de boter en kaas toe en prak fijn.
Snij de ui en look fijn en laat in boter opstoven, voeg het gehakt toe, duw even uit elkaar met een vork zodat je gehakt korrelig wordt en blus met het bier, kruid met peper en zout, laat 5 min sudderen, voeg de erwten toe en giet in een ovenschaal.
Verdeel er de bloemkoolpuree in hoopjes op, en dan de wortelpuree ertussen. Geef een rustieke vorm met een vork, verdeel er een paar klontjes boter op en bak 35 min op 185°. Serveer onmiddellijk.
Tip
Je kan variëren met het gehakt, gebruik ook eens varken of kip, of vegetarisch gehakt. De groenten in de aardappelpuree kan je ook vervangen naargelang het seizoen. Pompoen, spinazie of zelfs rode biet zijn ook toppers.
Je kan de afgekoelde ovenschotel 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. De ovenschotel kan je invriezen, laat hem in koelkast ontdooien en warm dan opnieuw op in oven of in microgolf.