Deeg Warm de oven voor op 180 °C.
Meng de boter met de donkere en blonde cassonade, het kaneel, het kruidnagelpoeder en de whisky.
Voeg de bloem, het bicarbonaat en het zout toe.
Strooi wat bloem in de vormen, klop de overtollige bloem er weer uit en duw het deeg heel goed aan, zodat het zeker tot in alle hoekjes geraakt.
Snijd het deeg vlak af, gelijk met de houten vorm, met een dun mes, bijvoorbeeld een fileermes. Bakkers doen het met een ijzerdraad.
Klop de speculaas weer uit de vorm, op een bakplaat met bakpapier.
Bak 10 minuten op 180 °C en dan 4 minuten op 200 °C. Met volkorenbloem bakt de speculaas iets langer dan met witte bloem alleen.
Koekjes Snijd plakjes van 3 à 5 mm van het speculaasdeeg, in rechthoekige of vierkante vorm, en spreid ze uit over een bakpapier.
Kluts de eierdooier met de melk en strijk er de koekjes mee in.
Doe een theelepel goudpoeder in een kom en rol er de noten door.
Duw op elk koekje een noot.
Bak 10 minuten op 180 °C en dan 4 minuten op 200 °C. Dikkere koekjes hebben iets langer nodig.
Tips
Voelt het deeg nogal droog aan? Voeg dan wat water toe. Met volkorenbloem kan het wel eens wat minder makkelijk te mengen zijn, maar het is natuurlijk wel een veel gezondere versie. Met dit deeg kun je op elk moment van het jaar koekjes bakken. Vries een deel in en haal het uit wanneer je bezoek verwacht of wanneer je gewoon zelf zin hebt in versgebakken koekjes.