Tartiflette met reblochon
Een pannetje met schijfjes aardappel, smeltende Reblochon kaas, gebakken spekjes en gekarameliseerde sjalot, meer is er niet aan! Zo eenvoudig maar zo zo lekker, een top en winsterse klassieker uit de bergen. Je kan het in een grote pot of in individuele kleine gietijzeren pannetjes klaarmaken.
Ingrediënten (voor 4 pannetjes)
500 g vastkokende aardappelen
600 g gerookte spekreepjes
4 grote sjalotten
Paar takjes tijm
2 dikke tenen look
2 Reblochon kazen van ong. 700g
Zwarte peper van de molen
1 glaasje droge witte wijn
Bereidingswijze
Kook de aardappelen in de pel gaar, giet af en snij in sneetjes.
Verwarm je oven voor op 195°.
Doe de spekreepjes in een pan en bak ze krokant en gekleurd, schep ze uit de pan en bak in het vet de sjalotten in schijfjes gesneden tot ze mooi gekarameliseerd zijn.
Voeg de tijm en spekjes toe en bak nog even samen, giet uit op keukenpapier.
Snij de kaas in schijfjes.
Wrijf de 4 vuurvaste schoteltjes in met look en schik in laagjes, dakpansgewijs, de kaas, aardappelen en spek erin, snij de resterende kaas in stukjes en strooi erover.
Giet in elk schoteltje 2 el witte wijn, kruid met zwarte peper en zet in de oven, bak een 15-tal minuten, tot de kaas mooi gesmolten en gekleurd is.
Serveer er eventueel een groene sla bij met veel sherry azijn, olie en peper en zout.
Ja, tartiflette kan van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard. Het kan ook worden ingevroren en later worden opgewarmd in de oven.
Tartiflette wordt vaak geserveerd met een groene salade en stokbrood.
Ja, tartiflette is een behoorlijk zwaar gerecht vanwege de aardappels, spekjes en kaas.
Ja, in plaats van spekjes kun je bijvoorbeeld champignons gebruiken.
Reblochonkaas is een zachte kaas uit de Franse Alpen, gemaakt van koemelk. Het heeft een licht nootachtige smaak en is ideaal om te smelten.