Truffelpuree

  • 30min
  • 4P
  • Easy

Een romige aardappelpuree, verrijkt met zomer- of wintertruffel, afhankelijk van het seizoen, is echt pure verwennerij. Het is niet voor elke dag, maar deze puree is wel om ‘u’ tegen te zeggen. Zacht en romig met boter, truffels in de puree gemengd en afgewerkt met schilfers er bovenop; perfect als je iemand eens echt in de watten wilt leggen. 

Ingrediënten

1 kg bloemaardappelen
250 g warme melk
100 g boter + extra klontjes voor garnering
Een snufje zout
1 winter- of zomertruffel, afhankelijk van het seizoen

Bereidingswijze

Schil en stoom de aardappelen tot ze gaar zijn.

Verwarm ondertussen de melk met de boter en een snufje zout.

Pureer de aardappelen met een pureestamper of stamp ze fijn. Voeg vervolgens langzaam de melk en boter toe, eerst langzaam roeren en dan krachtiger kloppen met een spatel of klopper, zodat de puree luchtig en glad wordt.

Zet op een zacht vuur zodat hij niet afkoelt. Voeg de helft van de fijn geraspte truffel toe en meng goed. Rasp de andere helft eroverheen, leg enkele klontjes boter bovenop en serveer onmiddellijk.

Tips

  • Hoe meer melk je toevoegt, hoe smeuïger de puree wordt. Aan jou de keuze.  
  • Persoonlijk gebruik ik geen peper of nootmuskaat, omdat ik de smaak van de truffel volledig tot zijn recht wil laten komen.  
  • Lekker bij kalfsgebraad of everzwijnfilet.

Bewaren:

  • Plaats de overgebleven truffel aardappelpuree in een luchtdichte container en bewaar deze in de koelkast.
  • Consumeer binnen 2-3 dagen voor optimale versheid.

Invriezen: 

  • Laat de puree volledig afkoelen voordat je gaat invriezen.
  • Verdeel de puree in porties, zodat je gemakkelijk de hoeveelheid kunt ontdooien die je nodig hebt.
  • Gebruik diepvriesbestendige zakken of luchtdichte containers. Druk de lucht uit de zakken voordat je ze sluit om vriesbrand te voorkomen.
  • Label de zakken of containers met de datum, zodat je weet wanneer je ze hebt ingevroren.
  • Plaats de porties in de vriezer.

Opwarmen: Wanneer je klaar bent om de ingevroren truffel aardappelpuree te gebruiken, volg dan deze stappen:

  • Laat de portie(s) in de koelkast ontdooien gedurende de nacht.
  • Verwarm de puree langzaam op laag vuur in een pan, onder voortdurend roeren.
  • Voeg indien nodig een beetje extra melk toe om de gewenste consistentie te bereiken.