Vleesbrood met appeltjes uit de oven, veenbessencompote, kroketjes en mosterdsaus

  • 1u40
  • 4P
  • Next level

Een smaakvol feestmaal met sappig vleesbrood, appeltjes uit de oven, knapperige kroketjes en een verrukkelijke veenbessencompote. Overgoten met een eenvoudige mosterdroomsaus. Simpele ingrediënten voor een heerlijk feestelijk gerecht. Geniet van dit eenvoudige, maar smaakvolle festijn! 

Ingrediënten

Vleesbrood:
1 kg varkensgehakt
Peper en zout
2 uien (niet te groot)
Paar takken rozemarijn
1 el olijfolie

Appel uit de oven: 
6 kleine rode appeltjes
80g boter
6 kl bruine suiker

Mosterdsaus
Veenbessencompote
16 kroketten

Bereidingswijze

Vleesbrood:
Snijd 1 ui fijn en meng met het gehakt. Kruid met peper en zout. Vorm een bal en leg deze in een ovenschotel.

Maak 6 inkepingen met een groot mes. Snijd de andere ui in helften en dan in 3 gelijke stukken. Steek deze tussen het gehakt om een ster te vormen. Voeg er de rozemarijntakken tussen, strijk in met olijfolie en bak 35-40 min op 180°C. Dek tijdens het bakken af met aluminiumfolie of bakpapier om te voorkomen dat de uien te bruin worden.

Eenmaal gebakken, apart houden, vet afgieten, blussen met bruine fond, room en mosterd toevoegen, proeven en laten inkoken.

Appel uit de Oven: 
Snijd 2 appels in 4, verwijder het klokhuis en snijd elke kwartje in plakjes. Plaats met de schil naar beneden in een cupcake of muffin bakvorm met daarin reeds wat boter en een beetje bruine suiker.

Snijd van 1 appel 6 mooie schijven, verwijder het klokhuis. Snijd de rest van de appels in fijne stukjes en verdeel over de vormpjes.  Leg daarop de schijfjes appel, wat boter en dan wat suiker.

Bak 35 min op 180°C.  Leg er een bakplaat op en draai om om te ontvormen.

Maak de veenbessen compote

Snijd plakken van het vleesbrood, bak de kroketjes, verwarm de veenbessen en appels, serveer op mooie borden.  Zet de rest op tafel.

Partner

In samenwerking met “Lekker van bij ons”.

Bewaar overgebleven vleesbrood in de koelkast in een luchtdichte container. Het blijft vers gedurende 2-3 dagen.

Invriezen: 
Vleesbrood kan goed worden ingevroren. Wikkel het stevig in plastic folie of vriesbestendig materiaal en plaats het in een diepvrieszak. Het blijft ongeveer 2-3 maanden houdbaar.

Opwarmen: 
Laat het vleesbrood geleidelijk ontdooien in de koelkast voor de beste smaak en textuur.
Verwarm vleesbrood in de oven op 180°C gedurende 15-20 minuten, afgedekt met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.

Appeltjes uit de oven kunnen in de koelkast worden bewaard, in een afgesloten container, voor maximaal 2 dagen. 

Invriezen: 

  • Laat de gebakken appeltjes volledig afkoelen voordat je ze invriest.
  • Portioneer: Verdeel de gebakken appeltjes in porties. Dit vergemakkelijkt het ontdooien van de benodigde hoeveelheid zonder verspilling.
  • Luchtdichte Verpakking: Plaats de afgekoelde appeltjes in diepvriesbestendige zakken of luchtdichte containers. Verwijder zoveel mogelijk lucht om de kwaliteit te behouden en vriesbrand te voorkomen.
  • Label en Datum: Markeer de verpakking met de inhoud en de datum van invriezen. Hierdoor kun je de houdbaarheid bijhouden.
  • Voeg Citroensap Toe (Optioneel): Als je wilt voorkomen dat de appeltjes te bruin worden, besprenkel ze dan lichtjes met citroensap voordat je ze invriest.

Opwarmen: 
Appeltjes uit de oven kunnen voorzichtig worden opgewarmd in de magnetron of oven. Bedek ze om uitdroging te voorkomen.

Als je van plan bent om de veenbessen binnen een week of zo op te eten, bewaar de compote dan in een luchtdicht bakje in de koelkast, bij een temperatuur van ongeveer 4°C of minder. 

Invriezen: 

  • Portioneer: Verdeel de compote in handige porties voordat je hem invriest.
  • Luchtdicht verpakken: Stop die porties in luchtdichte diepvrieszakjes of bakjes om vriesbrand te voorkomen. Druk de lucht eruit voordat je ze afsluit.
  • Label: Schrijf op die zakjes of bakjes de datum van invriezen, zodat je weet hoelang hij al in de vriezer zit.
  • De veenbessencompote kan ongeveer 9-12 maanden in de vriezer blijven zonder veel smaakverlies.

Opwarmen: 
Haal de hoeveelheid uit de vriezer die je nodig hebt en laat rustig ontdooien in de koelkast.  Warm op.