Vleesbrood met appeltjes uit de oven, veenbessensaus, kroketjes en mosterdsaus
Een smaakvol feestmaal met sappig vleesbrood, appeltjes uit de oven, knapperige kroketjes en een verrukkelijke veenbessensaus. Overgoten met een eenvoudige mosterdroomsaus. Simpele ingrediënten voor een heerlijk feestelijk gerecht. Geniet van dit eenvoudige, maar smaakvolle festijn!
Webshop must-haves
Ingrediënten
Vleesbrood:
1 kg varkensgehakt
Peper en zout
2 uien (niet te groot)
Paar takken rozemarijn
1 el olijfolie
Appel uit de oven:
6 kleine rode appeltjes
80g boter
6 kl bruine suiker
Mosterdsaus
Veenbessensaus
16 kroketten
Bereidingswijze
Vleesbrood:
Snijd 1 ui fijn en meng met het gehakt. Kruid met peper en zout. Vorm een bal en leg deze in een ovenschotel.
Maak 6 inkepingen met een groot mes. Snijd de andere ui in helften en dan in 3 gelijke stukken. Steek deze tussen het gehakt om een ster te vormen. Voeg er de rozemarijntakken tussen, strijk in met olijfolie en bak 35-40 min op 180°C. Dek tijdens het bakken af met aluminiumfolie of bakpapier om te voorkomen dat de uien te bruin worden.
Eenmaal gebakken, apart houden, vet afgieten, blussen met bruine fond, room en mosterd toevoegen, proeven en laten inkoken.
Appel uit de Oven:
Snijd 2 appels in 4, verwijder het klokhuis en snijd elke kwartje in plakjes. Plaats met de schil naar beneden in een cupcake of muffin bakvorm met daarin reeds wat boter en een beetje bruine suiker.
Snijd van 1 appel 6 mooie schijven, verwijder het klokhuis. Snijd de rest van de appels in fijne stukjes en verdeel over de vormpjes. Leg daarop de schijfjes appel, wat boter en dan wat suiker.
Bak 35 min op 180°C. Leg er een bakplaat op en draai om om te ontvormen.
Maak de veenbessensaus
Snijd plakken van het vleesbrood, bak de kroketjes, verwarm de veenbessen en appels, serveer op mooie borden. Zet de rest op tafel.
Partner
In samenwerking met “Lekker van bij ons”.
Bewaar overgebleven vleesbrood in de koelkast in een luchtdichte container. Het blijft vers gedurende 2-3 dagen.
Invriezen:
Vleesbrood kan goed worden ingevroren. Wikkel het stevig in plastic folie of vriesbestendig materiaal en plaats het in een diepvrieszak. Het blijft ongeveer 2-3 maanden houdbaar.
Opwarmen:
Laat het vleesbrood geleidelijk ontdooien in de koelkast voor de beste smaak en textuur.
Verwarm vleesbrood in de oven op 180°C gedurende 15-20 minuten, afgedekt met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Appeltjes uit de oven kunnen in de koelkast worden bewaard, in een afgesloten container, voor maximaal 2 dagen.
Invriezen:
- Laat de gebakken appeltjes volledig afkoelen voordat je ze invriest.
- Portioneer: Verdeel de gebakken appeltjes in porties. Dit vergemakkelijkt het ontdooien van de benodigde hoeveelheid zonder verspilling.
- Luchtdichte Verpakking: Plaats de afgekoelde appeltjes in diepvriesbestendige zakken of luchtdichte containers. Verwijder zoveel mogelijk lucht om de kwaliteit te behouden en vriesbrand te voorkomen.
- Label en Datum: Markeer de verpakking met de inhoud en de datum van invriezen. Hierdoor kun je de houdbaarheid bijhouden.
- Voeg Citroensap Toe (Optioneel): Als je wilt voorkomen dat de appeltjes te bruin worden, besprenkel ze dan lichtjes met citroensap voordat je ze invriest.
Opwarmen:
Appeltjes uit de oven kunnen voorzichtig worden opgewarmd in de magnetron of oven. Bedek ze om uitdroging te voorkomen.