Volkorenbrood

  • 1u
  • 1 brood
  • Next level

Must do tijdens het weekend. Zelf brood maken en bakken geeft veel voldoening. Dit is een makkelijk brood om te maken, vertrouw op je guts. Is je deeg iets te slap? Voeg wat bloem toe. Iets te droog? Voeg wat water toe. Je hebt ook wat rusttijden nodig, maar that’s it! De smaak en de mooie, stevige textuur… heerlijk! Ook getoast na vier dagen nog steeds prima. Doen!

Ingrediënten

800 g 6-granen volkorenbloem, plus extra om te bestuiven
½ zakje droge gist
14 g zout
500 ml water, op kamertemperatuur
2 eetlepels zonnebloempitten, pompoenzaad, lijnzaad…naar smaak

Bereidingswijze

Meng water, gist en zout samen. Laat even staan. Doe de bloem en het zout in een grote kom of in de kom van je keukenmachine. Roer even om met een vork. Voeg het watermengsel toe en kneed met de hand of zeker 10 minuten met je haakaccessoire. Laat 30 minuten tot 1 uur rusten onder plasticfolie.

Nu gaan we het deeg vouwen. No worries, je hebt al massa’s T-shirts opgevouwen, dit kun je ook. Duw het deeg met twee handen plat. Schraap de zijkanten met een pannenlikker wat los. Vouw nu de bovenkant, dan de onderkant en vervolgens de twee zijkanten weer naar binnen. Laat 15 minuten rusten.

Vorm nu van het deeg min of meer een bol, met behulp van wat bloem. Het deeg is wat plakkerig, maar negeer dat en ga gewoon verder. Doe het pompoen- en lijnzaad in een bord, wrijf de deegbal lichtjes in met wat water en duw het deeg dan in het lijn- en pompoenzaad.

Leg met zaadjes bovenop op een bakplaat bedekt met bakpapier. Leg hierop een schone handdoek en laat 45 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 210 °C. Bak 40 minuten in de oven op 210 °C. Laat afkoelen.

  • Laat het brood volledig afkoelen.
  • Bewaar het in een luchtdichte zak of brooddoos op kamertemperatuur. Het blijft zo tot 3-4 dagen vers.
  • Voor langere bewaring kun je het brood in porties snijden, in plastic wikkelen en invriezen. Het blijft tot 3 maanden goed in de vriezer.