Witloof in hesp met kaassaus en puree
Voor simpele gerechten heb je kwaliteitsvolle ingrediënten nodig! Dat was voor onze grootouders gewoon een evidentie! En koken volgens seizoenen omdat de ingrediënten dan op zijn best zijn. Het is niet voor niets dat Grootmoeders keuken, zoals deze geniale ovenschotel zo lekker is. Merci voor deze kleine, maar belangrijke levensles, die ik nu ook zeker aan Grace meegeef!
Ingrediënten
8 mooie grote stronken grondwitloof
8 grote sneetjes beenham
Bechamel kaassaus:
50 g boter
60 g bloem
700 ml koude melk
Zout en peper van de molen
Muskaatnoot
250 g gemalen kaas
Aardappelpuree:
1,250 kg loskokende aardappelen
1 ei
125 g boter
Muskaatnoot
Bereidingswijze
Was het witloof, snij fijn stukje van de onderkant en stoom ze gaar in stoomoven of stoompot.
Laat afkoelen en knijp goed al het vocht uit het witloof. Belangrijk om geen watersaus te hebben.
Rol in elk sneetje hesp een witloofstronk en schik in een ovenschotel.
Stoom de aardappelen, stamp ze fijn met de boter, ei, kruid af, laat even afkoelen.
Voor de bechamelsaus laat je de boter in grote pot smelten, eens het schuimt bloem in 1x toevoegen en even meebakken, een grote scheut melk toevoegen en met klopper tot een dikke gladde saus stevig roeren, rest van melk toevoegen en kruiden.
Hou een deel van de kaas opzij.
Roer er de kaas goed onder en giet over de hesp.
Werk af met de rest van de kaas.
Roer nog eens goed door de puree en vul er een spuitzak in met een groot getand spuitmondje en zet 30’ in een voorverwarmde oven van 190°.
Heb je geen spuitzak, dan kan je ook gewoon hoopjes of quenelles langs de rand leggen.
Hand’s up voor wie vecht voor de kaasrandjes van de schotel, guilty!
Partners
In samenwerking met “Lekker van bij ons”.
Voor dit gerecht kan je het beste gekookte ham of beenham gebruiken.
Voor puree kan je het beste kruimige aardappelen gebruiken, zoals Bintjes.