Sofie Dumont Chicon gratin ballekes
Sofie Dumont Chicon gratin ballekes
Sofie Dumont Chicon gratin ballekes
Sofie Dumont Chicon gratin ballekes

Witloof met kaassaus, ballekes en puree

  • 1u30 + 25min in de oven
  • 4P
  • Easy

Onze geliefde witloofrolletjes met kaas en hesp krijgen een verrassende twist: de hesp wordt vervangen door heerlijke sappige balletjes. Samen met aardappelpuree, gebakken witloof en een smeuïge kaassaus vormt dit een heerlijke ovenschotel waar het hele gezin kan van genieten.

Ingrediënten

Balletjes: 
800 g varkensgehakt
½ tl Muskaatnoot
1 eitje
4 el chapelure
½ bosje bieslook, fijngesneden
Peper en zout

Witloof: 
9 mooie stronken witloof
800 g kaassaus 
50 g gemalen kaas

1 kg aardappelpuree

Bereidingswijze

Stoom 8 witloofstronken zacht, knijp het vocht er goed uit en bak ze rondom aan in wat boter. Zet opzij.

Meng het gehakt met alle ingrediënten, rol er balletjes van en bak deze mooi bruin aan. Ze hoeven niet volledig gaar te zijn, aangezien ze nog in de oven gaan.

Bereid de aardappelpuree en de kaassaus.

Neem een grote ovenschaal en verdeel de aardappelpuree langs de zijkanten. Leg het gebakken witloof en de balletjes in de schaal en giet er de kaassaus over. Bestrooi met gemalen kaas. Gratineer 25 minuten op 185°C.

Snij ondertussen de laatste witloofstronk zeer fijn, spoel onder koud water en dep droog met keukenpapier. Verdeel deze over de schotel en serveer.

Partner

In samenwerking met “Lekker van bij ons”.

Plaats de ovenschotel in een luchtdichte container. Zorg ervoor dat het voedsel goed is afgekoeld voordat je het in de koelkast plaatst. De schotel blijft ongeveer 3-4 dagen houdbaar in de koelkast.

Als je de ovenschotel wenst in te vriezen, laat de schotel dan volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel de schotel in porties of bewaar deze als geheel in een diepvries bestendige container. Verwijder alle lucht uit de verpakkingen om vriesbrand te voorkomen. Plaats de containers in de vriezer. Houd er rekening mee dat de textuur en smaak van sommige ingrediënten, zoals aardappelpuree, kaassaus en witloof, kunnen veranderen bij het invriezen en ontdooien. Warm de ovenschotel goed op voordat je serveert, zodat alle ingrediënten op de juiste temperatuur zijn.