Matcha-bananenbrood (glutenvrij, zonder geraffineerde suiker) met teff en pistache

Favorieten

10min

Medium

Een heerlijk voedzaam en origineel bananenbrood boordevol smaak en goede voedingsstoffen. De combinatie van teff, matcha en pistache zorgt voor een zachte textuur en een subtiel nootachtig aroma. Bovendien is dit recept volledig glutenvrij en zonder geraffineerde suikers. Ideaal als ontbijt, tussendoortje of verwen momentje bij de thee!

Een heerlijk voedzaam en origineel bananenbrood boordevol smaak en goede voedingsstoffen. De combinatie van teff, matcha en pistache zorgt voor een zachte textuur en een subtiel nootachtig aroma. Bove ...
Meer lezen
Kitchen must haves

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

3 rijpebananen (hoe rijper, hoe beter!
3 eieren
75 ml plantaardigeolie (bijv. kokosolie)
1 theelepelvanille-extract sap van ½ citroen
2 eetlepels honing of ahornsiroop (optioneel)
150 g teffmeel
50 g amandelmeel
2 koffielepels (ca. 2 tl) kwalitatieve matchapoeder
1 theelepelglutenvrij bakpoeder
½ theelepel baking soda
eensnufje zout
1 extra banaan(in schijfjes)
extra pistachenoten, grofgehakt
1 eetlepel pistache notenboter

3 rijpebananen (hoe rijper, hoe beter!
3 eieren
75 ml plantaardigeolie (bijv. kokosolie)
1 theelepelvanille-extract sap van ½ citroen
2 eetlepels honing of ahornsiroop (optioneel)
150 g teffmeel
50 g amandelmeel
2 koffielepels (ca. 2 tl) kwalitatieve matchapoeder
1 theelepelglutenvrij bakpoeder
½ theelepel baking soda
eensnufje zout
1 extra banaan(in schijfjes)
extra pistachenoten, grofgehakt
1 eetlepel pistache notenboter

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?
  • Verwarm de oven voor op 165°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een vierkante cakevorm van 22 x 22 cm met bakpapier of vet lichtjes in. 
  • Plet de rijpe bananen in een grote kom tot een gladde puree. 
  • Voeg de eieren toe en klop het mengsel goed luchtig. 
  • Meng er de olie, vanille-extract, citroensap en eventueel de honing of ahornsiroop onder. 
  • Meng in een aparte kom het teffmeel, amandelmeel, matchapoeder, bakpoeder, baking soda en zout. 
  • Voeg de droge ingrediënten bij het natte mengsel en meng kort tot een egaal beslag. Niet overmixen. 
  • Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk glad. 
  • Verdeel de schijfjes van de extra banaan over het beslag en strooi er extra gehakte pistachenoten bovenop. 
  • Bak gedurende 20 minuten in het midden van de oven. Controleer met een prikker: deze mag er met enkele vochtige kruimeltjes uitkomen voor een sappig resultaat. 
  • Laat het afkoelen in de vorm. 
  • Werk af met een drizzle pistache notenboter en eventueel wat extra honing of siroop. Snijd in stukken en geniet! 

Tips

  • Liever vegan? Vervang de eieren door lijnzaadof chia. 
  • Je kunt ook walnoten of amandelen gebruiken in plaats van pistachenoten. 
  • Gebruik witte of bruine teff naar voorkeur; beiden zijn voedzaam en glutenvrij. 

* Teffmeel is een glutenvrij, biologisch volkoren meel gemaakt van het Afrikaanse oergraan teff, dat nu ook in Nederland geteeld wordt. Het is rijkaanvezels, eiwitten, ijzeren calcium, en heeft een licht nootachtige smaak. Wit en bruin teffmeel verschillen vooral in kleur en smaak, maar zijn beide altijd volkoren. Teffmeel is veelzijdig en ideaal voor gezond bakken, van brood en pannenkoeken tot cake en pizzabodems. Het is 100% natuurlijk en bevat geen toevoegingen, maar kan sporen van allergenen bevatten door de verpakkingsomgeving.

Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.

In samenwerking met: Partner logo