Balletjes met veenbessensaus

Favorieten

30 min

Easy

Deze gehaktballetjes met zoetzure veenbessensaus zijn ideaal voor de eindejaarsperiode. Serveer ze als hapje met prikkertjes of als hoofdgerecht met smeuïge aardappelpuree. De combinatie van hartige balletjes en zoetzure veenbessen met een toets balsamico geeft een smaakbom waar je gasten gegarandeerd blij van worden.

Deze gehaktballetjes met zoetzure veenbessensaus zijn ideaal voor de eindejaarsperiode. Serveer ze als hapje met prikkertjes of als hoofdgerecht met smeuïge aardappelpuree. De combinatie van hartige ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4 personen

Veenbessensaus 
330 g verse veenbessen 
2 el bruine suiker 
100 ml water of witte wijn 
2 el balsamicoazijn 
1 sjalot, fijngesneden 
1 teen look, geperst 
Zwarte peper en zout van de molen 
1 el olijfolie 

Gehaktballetjes 
800 g gemengd gehakt (rund/varken) 
50 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt 
1 tl lookpoeder 
Zwarte peper en zout van de molen 
2 el olijfolie, om te bakken

Afwerking 
Enkele takjes verse rozemarijn  

 
330 g verse veenbessen 
2 el bruine suiker 
100 ml water of witte wijn 
2 el balsamicoazijn 
1 sjalot, fijngesneden 
1 teen look, geperst 
Zwarte peper en zout van de molen 
1 el olijfolie 

 
800 g gemengd gehakt (rund/varken) 
50 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt 
1 tl lookpoeder 
Zwarte peper en zout van de molen 
2 el olijfolie, om te bakken

 
Enkele takjes verse rozemarijn  

Leaf
Make it veggie!

Vervang het gehakt door 800 g vegetarisch gehakt (bijv. op basis van soja of peulvruchten).
Voeg 1 el paneermeel en 1 ei (of plantaardig ei voor vegan) toe voor binding.
De rest van het recept blijft hetzelfde, inclusief de saus.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Gehaktballetjes maken 
Meng het gehakt met Parmezaanse kaas, lookpoeder, peper en zout. 
Rol balletjes van ter grootte van een pingpongbal. 

Balletjes bakken 
Verhit 2 el olijfolie in een pan. 
Bak de balletjes rondom bruin. 
Haal ze uit de pan en zet apart. 

Veenbessensaus bereiden 
Stoof de fijngesneden sjalot en look aan in een beetje olie tot glazig. 
Voeg de veenbessen en bruine suiker toe, laat licht karamelliseren. 
Blus met witte wijn of water en balsamicoazijn. 
Kruid met zout en zwarte peper. 
Laat 5 minuten zachtjes pruttelen onder deksel zodat de veenbessen openspringen en de saus indikt. 

Samenvoegen 
Voeg de gehaktballetjes opnieuw toe aan de pan. 
Laat nog 2–3 minuten sudderen in de saus. 
Werk vlak voor het serveren af met verse takjes rozemarijn. 

Serveren 
Als hapje met prikkertjes direct uit de pan. 
Als hoofdgerecht met aardappelpuree of knapperig brood. 

Tips

  • Voeg een scheutje porto toe voor extra feestelijkheid. 
  • Geen verse veenbessen? Gebruik diepvriesveenbessen rechtstreeks uit de vriezer. 
  • Je kunt de balletjes ook in de oven garen op 180°C gedurende 20 minuten. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.