Bolognaisesaus met salsiccia en kerstomaten in de cookeo klaargemaakt

Favorieten

15min

Easy

Ik maak graag een grote pot bolognesesaus zodat ik altijd wat in de diepvries heb voor drukke dagen. Deze versie is nét wat specialer: in plaats van klassiek gehakt gebruik ik sappige Italiaanse salsiccia met venkel. Samen met zoete kerstomaten en een beetje chilipeper krijg je een volle, rijke saus die perfect is bij pasta. Comfortfood ten top, en ideaal om dubbel te maken zodat je voorraadkast (en diepvries) meteen goed gevuld is. 

Deze keer maak ik hem helemaal klaar in de cookeo , zot hoeveel daar ingaat , gaat veel sneller en je kan delegeren , love it zo tijdens die drukke dagen ! 

Ik maak graag een grote pot bolognesesaus zodat ik altijd wat in de diepvries heb voor drukke dagen. Deze versie is nét wat specialer: in plaats van klassiek gehakt gebruik ik sappige Italiaanse salsi ...
Meer lezen
Kitchen must haves

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

Basis

  • 1kg Italiaanse salsiccia (venkelworst, zonder vel)
  • 500 g kerstomaten, gehalveerd
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt 
  • 2 rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt
  • 2 wortels, in kleine blokjes
  • 2 stengels selder, in kleine blokjes
  • 70g tomatenpuree 
  • 250 ml rode wijn (optioneel) 
  • 800g gepelde tomaten  
  • 400g passata
  • 2 laurierblaadjes
  • 1kl oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en zwarte peper naar smaak 

Eventueel een korst van parmezaanse kaas  

Extra voor afwerking 

  • Verse basilicum, grof gescheurd
  • Parmezaanse kaas, geraspt 

Bewaarinstructies 

  • In de koelkast: luchtdicht afgesloten tot 3 dagen houdbaar. 
  • In de diepvries: tot 3 maanden bewaren in porties. 
  • Opwarmen: in de Cookeo (sudderfunctie) of gewoon in een kookpot op laag vuur. 

Basis

  • 1kg Italiaanse salsiccia (venkelworst, zonder vel)
  • 500 g kerstomaten, gehalveerd
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt 
  • 2 rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt
  • 2 wortels, in kleine blokjes
  • 2 stengels selder, in kleine blokjes
  • 70g tomatenpuree 
  • 250 ml rode wijn (optioneel) 
  • 800g gepelde tomaten  
  • 400g passata
  • 2 laurierblaadjes
  • 1kl oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en zwarte peper naar smaak 

Eventueel een korst van parmezaanse kaas  

Extra voor afwerking 

  • Verse basilicum, grof gescheurd
  • Parmezaanse kaas, geraspt 

Bewaarinstructies 

  • In de koelkast: luchtdicht afgesloten tot 3 dagen houdbaar. 
  • In de diepvries: tot 3 maanden bewaren in porties. 
  • Opwarmen: in de Cookeo (sudderfunctie) of gewoon in een kookpot op laag vuur. 

Leaf
Make it veggie!

Vervang de salsiccia door:

400 g vegetarisch gehakt of linzen (groene of bruine)

1 theelepel venkelzaadjes (licht geplet) voor die typische salsiccia-smaak
Volg exact hetzelfde kookproces: eerst groenten aanstoven, veggie-gehakt erbij, dan de rest, en 15 minuten garen onder druk.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?
  1. Voorbereiden van de salsiccia  Verwijder de velletjes van de salsiccia en duw het vlees los met een vork. 
  2. Groenten aanbakken 
  3. Verhit olijfolie in de cookeo door funktie stevig stoven te kiezen . Voeg ui, wortel, selder en knoflook toe en laat 8 minuten zachtjes stoven tot de groenten glazig zijn. 
  4. Salsiccia toevoegen  Doe het vlees van de salsiccia in de pot. Breek het vlees tijdens het bakken met een houten lepel in kleinere stukjes. 
  5. Smaken opbouwen  Voeg de chilipeper en de tomatenpuree toe. Roer goed door en laat 2 minuten meebakken. 
  6. Blussen en tomaten toevoegen  Blus met de rode wijn en laat even inkoken. Voeg daarna de kerstomaten en de gepelde tomaten toe. Breng op smaak metlaurier, oregano,parmezaankorst , zout en peper. 
  7. Kies garen onder stoom express voor 15 min   Eens klaar roer je en nog eens goed door elkaar en proef of je eventueel moet bij kruiden , je kan de saus ook nog verder laten verder sudderen tot een dikkere gebonden saus  
  8. Afwerking  Verwijder de kruiden. Werk af met verse basilicum en Parmezaanse kaas net voor het serveren. 

Tips

  • Ik maak deze saus vaak een dag op voorhand: de smaken zijn dan nog dieper. 
  • Heerlijk met spaghetti, tagliatelle of gnocchi.of als basis voor een lasagne (link ) 
  • Geen wijn in huis? Gebruik wat groentebouillon. 
  • Je kan extra groenten toevoegen zoals courgette of champignons. 
  • Afwerking  Na afloop verwijder je de kruiden. Serveer de saus met pasta naar keuze en werk af met verse basilicum en Parmezaanse kaas. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.