Ik begin met de aubergines. Ik schil ze, maar ik laat het kroontje eraan omdat ik dat er esthetisch mooier vind uitzien. Daarna snijd ik ze doormidden en maak ik in de lengte insnijdingen, zodat er een trapsgewijze vorm ontstaat.
Vervolgens leg ik de aubergines in een pan samen met de olijfolie en sesamolie. Ik zet ze helemaal onder met water en laat dit zo’n 20 minuten sudderen, met een bakpapiertje op zodat ze egaal gaan garen en tot al het vocht is verdampt en de aubergine boterzacht is.
Intussen maak ik de glaze: ik meng de gochujang, miso, gember, honing,look en sojasaus tot een glad geheel.ik voeg wat water toe zodat het vloeibaarder w
Zodra de aubergine zacht is, giet ik de glaze erover. Ik laat de aubergine karamelliseren en draai ze om zodat beide kanten een mooi kleverig, goudbruin laagje krijgen.
Ondertussen kook ik de basmatirijst volgens de verpakking. Daarna smeer ik twee kommetjes lichtjes in met boter, schep ik er rijst in en druk die lichtjes aan. Ik stort de kommetjes om op een bord zodat er mooie rijstbolletjes ontstaan.
Tot slot dresseer ik de aubergine mooi op of naast de rijst en werk ik af met chilihoning en fijngesneden jonge uien.
Tips
- Je kan dit gerecht maken met verschillende soorten miso. Ik gebruik hier niet de witte, omdat die iets te zacht van smaak is.
- Heb je geen gochujang in huis? Dan kan je sriracha of sambal gebruiken, maar de smaak wordt wel iets minder complex.
- Voor een extra crunch strooi ik er soms geroosterde sesamzaadjes over.
- Met een frisse komkommersalade erbij krijg je een perfect in balans gerecht.