Glazed miso-gochujang-ginger aubergine rice bowl

Favorieten

40min

Easy

Als ik wel eens de focus heb om meer groenten te eten, dan is dit echt zo’n lekker gerecht en voor mij een absolute topper. Aubergine is zo’n fantastische vleesvervanger. Als je hem goed klaarmaakt, heeft hij een intense, rijke smaak die echt helemaal tot zijn recht komt met dit recept. En het leukste? Het is eigenlijk heel simpel klaar te maken. Met een paar specifieke ingrediënten zet je iets fantastisch op tafel.

Als ik wel eens de focus heb om meer groenten te eten, dan is dit echt zo’n lekker gerecht en voor mij een absolute topper. Aubergine is zo’n fantastische vleesvervanger. Als je hem goed klaarmaakt, h ...
Meer lezen
Kitchen must haves

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 2P

Aubergines
4 aubergines of 8 kleintjes
2 eetlepels olijfolie
1 koffielepel sesamolie 

Glaze
1 eetlepel gochujang
1 eetlepel miso
1 koffielepel fijngesneden gember
1 koffielepel fijngesneden look 
2 eetlepels sojasaus 
1 kl honing 

Afwerking
Chilihoning (honing met fijngesneden chili, kort opgekookt)
2 jonge uien, fijngesneden 

Rijst
200 g basmatirijst
1 koffielepel boter (om de kommetjes mee in te smeren)


4 aubergines of 8 kleintjes
2 eetlepels olijfolie
1 koffielepel sesamolie 


1 eetlepel gochujang
1 eetlepel miso
1 koffielepel fijngesneden gember
1 koffielepel fijngesneden look 
2 eetlepels sojasaus 
1 kl honing 


Chilihoning (honing met fijngesneden chili, kort opgekookt)
2 jonge uien, fijngesneden 


200 g basmatirijst
1 koffielepel boter (om de kommetjes mee in te smeren)

Leaf
Make it veggie!

Dit gerecht is al vegetarisch. Voor een vegan versie vervang ik de honing door agavesiroop of ahornsiroop met chili.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Ik begin met de aubergines. Ik schil ze, maar ik laat het kroontje eraan omdat ik dat er esthetisch mooier vind uitzien. Daarna snijd ik ze doormidden en maak ik in de lengte insnijdingen, zodat er een trapsgewijze vorm ontstaat. 

Vervolgens leg ik de aubergines in een pan samen met de olijfolie en sesamolie. Ik zet ze helemaal onder met water en laat dit zo’n 20 minuten sudderen, met een bakpapiertje op zodat ze egaal gaan garen en tot al het vocht is verdampt en de aubergine boterzacht is. 

Intussen maak ik de glaze: ik meng de gochujang, miso, gember, honing,look en sojasaus tot een glad geheel.ik voeg wat water toe zodat het vloeibaarder w 

Zodra de aubergine zacht is, giet ik de glaze erover. Ik laat de aubergine karamelliseren en draai ze om zodat beide kanten een mooi kleverig, goudbruin laagje krijgen. 

Ondertussen kook ik de basmatirijst volgens de verpakking. Daarna smeer ik twee kommetjes lichtjes in met boter, schep ik er rijst in en druk die lichtjes aan. Ik stort de kommetjes om op een bord zodat er mooie rijstbolletjes ontstaan. 

Tot slot dresseer ik de aubergine mooi op of naast de rijst en werk ik af met chilihoning en fijngesneden jonge uien. 

Tips

  • Je kan dit gerecht maken met verschillende soorten miso. Ik gebruik hier niet de witte, omdat die iets te zacht van smaak is. 
  • Heb je geen gochujang in huis? Dan kan je sriracha of sambal gebruiken, maar de smaak wordt wel iets minder complex. 
  • Voor een extra crunch strooi ik er soms geroosterde sesamzaadjes over. 
  • Met een frisse komkommersalade erbij krijg je een perfect in balans gerecht. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.