Invisible Cake met Appels, Appelsienzeste & Oranjebloesem

Favorieten

±1u 20min

Easy

Deze “invisible cake” verovert sociale media terecht. Flinterdunne appelplakjes nestelen zich in een luchtig, pannenkoekachtig beslag, waardoor een smeuïge, bijna doorzichtige cake ontstaat. De toevoeging van appelsienzeste en een subtiele hint van oranjebloesemwater maakt het dessert fris en feestelijk. Perfect als dessert, bij de koffie of als verwennerij op een herfstige dag met een bolletje vanille-ijs.

Deze “invisible cake” verovert sociale media terecht. Flinterdunne appelplakjes nestelen zich in een luchtig, pannenkoekachtig beslag, waardoor een smeuïge, bijna doorzichtige cake ontstaat. De toevoe ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 8 personen

Voor het beslag 
120 g biologische rietsuiker of kokosbloesemsuiker 
3 grote eieren 
120 ml melk 
30 g ongezouten boter, gesmolten 
125 g speltbloem 
1 tl bakpoeder 
Zeste van 1 biologische appelsien 
1 el oranjebloesemwater (optioneel) 

Voor de vulling 
600 g stevige appels (bijv. Jonagold), goed gewassen 

Voor de afwerking 
50 g geschaafde amandelen 
1 el poedersuiker 

 
120 g biologische rietsuiker of kokosbloesemsuiker 
3 grote eieren 
120 ml melk 
30 g ongezouten boter, gesmolten 
125 g speltbloem 
1 tl bakpoeder 
Zeste van 1 biologische appelsien 
1 el oranjebloesemwater (optioneel) 

 
600 g stevige appels (bijv. Jonagold), goed gewassen 

 
50 g geschaafde amandelen 
1 el poedersuiker 

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Voorbereiding 
Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een cakevorm met bakpapier. 
Meng in een kom de speltbloem, bakpoeder en een snuifje zout.
Klop in een andere kom de eieren los met suiker. Voeg vervolgens melk, gesmolten boter, appelsienzeste en oranjebloesemwater toe. 

Beslag maken 
Voeg het natte mengsel in twee keer toe aan de droge ingrediënten. Roer goed om klontjes te voorkomen. Het beslag moet glad en licht vloeibaar zijn. 

Appels voorbereiden 
Verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd de appels met een mandoline of scherp mes in flinterdunne plakjes. Bewaar een twaalftal plakjes voor de bovenkant van de cake. 
Voeg de overige plakjes één voor één toe aan het beslag zodat ze gelijkmatig verdeeld zijn. 

Cake samenstellen 
Schep het mengsel in de cakevorm en druk lichtjes aan. Werk de bovenkant af met de overgehouden appelplakjes in trapvorm en bestrooi met geschaafde amandelen. 

Bakken 
Bak de cake ±60 minuten in de oven. 
Indien de bovenkant te snel kleurt, dek af met aluminiumfolie. 
Laat 15 minuten afkoelen in de vorm, daarna op een rooster. 
Bestrooi met poedersuiker vlak voor het serveren. 

Serveren 
Lekker met een bolletje vanille-ijs, toefje slagroom of gewoon zo! 

Tips

  • Gebruik stevige appels zoals Jonagold, Elstar of Boskoop. 
  • Geen oranjebloesemwater? Laat weg of vervang door een scheutje vanille-extract. 
  • Voeg geweekte rozijntjes in rum toe voor een feestelijke toets. 
  • Laat de cake volledig afkoelen voor het mooiste snijresultaat. 
  • Ook heerlijk als ontbijt de volgende dag. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.