Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een cakevorm met bakpapier.
Meng in een kom de speltbloem, bakpoeder en een snuifje zout.
Klop in een andere kom de eieren los met suiker. Voeg vervolgens melk, gesmolten boter, appelsienzeste en oranjebloesemwater toe.
Beslag maken
Voeg het natte mengsel in twee keer toe aan de droge ingrediënten. Roer goed om klontjes te voorkomen. Het beslag moet glad en licht vloeibaar zijn.
Appels voorbereiden
Verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd de appels met een mandoline of scherp mes in flinterdunne plakjes. Bewaar een twaalftal plakjes voor de bovenkant van de cake.
Voeg de overige plakjes één voor één toe aan het beslag zodat ze gelijkmatig verdeeld zijn.
Cake samenstellen
Schep het mengsel in de cakevorm en druk lichtjes aan. Werk de bovenkant af met de overgehouden appelplakjes in trapvorm en bestrooi met geschaafde amandelen.
Bakken
Bak de cake ±60 minuten in de oven.
Indien de bovenkant te snel kleurt, dek af met aluminiumfolie.
Laat 15 minuten afkoelen in de vorm, daarna op een rooster.
Bestrooi met poedersuiker vlak voor het serveren.
Serveren
Lekker met een bolletje vanille-ijs, toefje slagroom of gewoon zo!
Tips
- Gebruik stevige appels zoals Jonagold, Elstar of Boskoop.
- Geen oranjebloesemwater? Laat weg of vervang door een scheutje vanille-extract.
- Voeg geweekte rozijntjes in rum toe voor een feestelijke toets.
- Laat de cake volledig afkoelen voor het mooiste snijresultaat.
- Ook heerlijk als ontbijt de volgende dag.