Lookpuree gegratineerd met kaas en bieslook

Favorieten

50 min

Easy

Deze smeuïge lookpuree uit de oven is het ultieme feestelijke bijgerecht. Door de look zacht te garen in boter krijgt de puree een rijke, volle smaak zonder scherp randje. Afgewerkt met een goudbruin kaaskorstje en verse bieslook, past deze puree perfect bij beef Wellington, stoofpotjes of wildgerechten. Je kunt hem prima op voorhand klaarmaken en enkel gratineren vlak voor het serveren.

Deze smeuïge lookpuree uit de oven is het ultieme feestelijke bijgerecht. Door de look zacht te garen in boter krijgt de puree een rijke, volle smaak zonder scherp randje. Afgewerkt met een goudbruin ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4-6 Personen

Voor de lookpuree 
800 g aardappelen 
1 bol look 
75 g boter 
200 ml melk 
Peper en zout 
Mespuntje muskaatnoot 

Voor gratineren en afwerking 
80 g kaas naar keuze (pecorino met truffel, parmezaan, emmentaler…) 
½ bosje verse bieslook 

 
800 g aardappelen 
1 bol look 
75 g boter 
200 ml melk 
Peper en zout 
Mespuntje muskaatnoot 

 
80 g kaas naar keuze (pecorino met truffel, parmezaan, emmentaler…) 
½ bosje verse bieslook 

Leaf
Make it veggie!

Gebruik een harde, vegetarische kaas zonder dierlijk stremsel, zoals veggie emmentaler of parmezaanvervanger

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Puree maken 
Schil de aardappelen en kook of stoom ze gaar in gezouten water. Giet af en laat goed uitdampen. 
Plet de aardappelen tot een fijne puree. 

Look bereiden 
Snijd de look in dunne sneetjes. 
Smelt de boter in een pannetje en laat de looksneetjes zachtjes garen tot ze glazig en licht goudkleurig zijn. 
Zet een lepeltje van de lookboter apart voor de afwerking. 

Puree afmaken 
Verwarm de melk en meng deze samen met de look en lookboter door de puree. 
Kruid met peper, zout en een mespuntje muskaatnoot. 

Gratineren 
Schep de puree in een ovenschaal. 
Lepel er wat van de achtergehouden lookboter over. 
Bestrooi met geraspte kaas. 
Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C, tot de bovenkant goudbruin is. 

Serveren 
Werk vlak voor het serveren af met vers gesnipperde bieslook. 

Tips

  • Maak de puree een dag van tevoren; bewaar afgedekt in de koelkast en gratineer vlak voor serveren. 
  • Truffelpecorino geeft een extra feestelijke toets, maar elke goed smeltende kaas is geschikt. 
  • Voor extra romigheid: vervang de helft van de melk door room. 
  • Peterselie kan bieslook vervangen als frisse afwerking. 
  • Heerlijk bij wild, stoofpotjes of andere vleesgerechten met saus. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.