De verse mayonaise: Neem een maatbeker en schenk er de olie in. Breek het ei en voeg bij de olie. Kruid met peper en zout.
Voeg de azijn, mosterd en het citroensap toe. Zet de staafmixer op de bodem en trek langzaam naar boven, mix tot alles mooi gebonden is. Voil.: mayonaise! Doe in een potje met deksel en zet in de koelkast.
De mosselen: Maak de mosselen in een heel grote pot, of maak ze in twee porties.
Was de mosselen grondig. Stoof de ui, venkel & knoflook in een kookpan met boter. Blus met sherry en laat 1 minuut sudderen.
Voeg er de grof gesneden chorizo, tijm en laurier aan toe en bak 2 minuten op. Voeg de tomatensaus toe en laat even opkoken. Voeg de mosselen toe, meng even goed door elkaar en zet het deksel erop. Schud eens goed op en de mosselen zijn gaar na 4 . 5 minuten.
Serveer met (verse) frietjes en mayonaise. Dat is feest!