Romige pasta met arrabiata saus

Favorieten

30min

Easy

Dit is zo’n pasta die ik keer op keer blijf maken. Super simpel, snel klaar en echt boordevol smaak. Ideaal in de zomer wanneer de tomaten op hun best zijn, maar net zo goed in de winter wanneer je zelfgemaakte passata wil bovenhalen. Het resultaat? Een romige, pittige en verslavend lekkere pasta die je het liefst meteen uit de pan opeet.

Dit is zo’n pasta die ik keer op keer blijf maken. Super simpel, snel klaar en echt boordevol smaak. Ideaal in de zomer wanneer de tomaten op hun best zijn, maar net zo goed in de winter wanneer je ze ...
Meer lezen
Kitchen must haves

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 2P

Pasta
200 g linguine (of een andere pasta naar keuze) 

 Saus
400 g rijpe smaakvolle tomaten
250 ml passata
2 teentjes look 1 koffielepel chiliflakes of meer
1 theelepel zout
1 à 2 eetlepels olijfolie 
Optioneel: 1 ansjovisfilet (voor extra diepgang) 

 Afwerking
100 ml room
80 g Parmezaanse kaas (geraspt) 

Pasta
200 g linguine (of een andere pasta naar keuze) 

400 g rijpe smaakvolle tomaten
250 ml passata
2 teentjes look 1 koffielepel chiliflakes of meer
1 theelepel zout
1 à 2 eetlepels olijfolie 
Optioneel: 1 ansjovisfilet (voor extra diepgang) 

100 ml room
80 g Parmezaanse kaas (geraspt) 

Leaf
Make it veggie!

Laat de ansjovis volledig weg. Gebruik verder hetzelfde recept. Wil je een vegan variant?Gebruik plantaardige room en vegan Parmezaan of edelgistvlokken in plaats van gewone room en kaas.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?
  1. Snijd de tomaten in stukjes. Pel de look en snijd in dunne schijfjes. 
  2. Verhit de olijfolie in een pan en stoof de look samen met de chiliflakes tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg optioneel een ansjovisfilet toe en laat die wegsmelten. 
  3. Voeg de tomatenblokjes toe en laat een paar minuten sudderen. Blus met de passata en laat de saus rustig inkoken tot ze mooi indikt en de randjes van de pan lichtbruin beginnen te karameliseren. 
  4. Kook ondertussen de pasta gaar in ruim gezouten water, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bewaar een beetje kookvocht. 
  5. Voeg de room toe aan de saus, roer goed door en laat nog even inkoken. 
  6. Meng de pasta door de saus en voeg indien nodig wat kookvocht toe om alles mooi smeuïg te maken. 
  7. Werk af met een flinke rasp Parmezaanse kaas en serveer meteen. 

Tips

Voor het opwarmen van de romige pasta met arrabbiata saus kan je het beste zo zacht mogelijk te werk gaan, zodat de saus niet schift en de pasta niet uitdroogt. Hier zijn de beste manieren:

In de pan (aanrader) 

  • Doe de pasta in een pan met een scheutje water, melk of room. Verwarm op een laag vuurtje en roer regelmatig zodat de saus weer mooi romig wordt. Werk eventueel opnieuw af met wat Parmezaanse kaas. 

 In de microgolf 

  • Doe de pasta in een afgedekte microgolfbestendige kom. Voeg een klein scheutje water of room toe. Verwarm in intervallen van 1 minuut, telkens omroeren, tot het door en door warm is. 

In de oven (als ovenschotel) 

  • Doe de pasta in een ovenschaal en strooi er wat extra kaas over. Dek af met aluminiumfolie en verwarm 15–20 minuten op 160 °C. Haal de folie eraf en laat nog 5 minuten gratineren voor een korstje. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.