Stoofpotje van kip met za’atar, butternut, rozijntjes en krokant filodeeg

Favorieten

40min

Easy

Dit stoofpotje is een echte herfsttopper: kruidige kip met pompoen, wortelen en aardappel, op smaak gebracht met za’atar en rozijntjes voor een licht zoete toets. Het geheel krijgt een feestelijke afwerking met een krokant filodeeg korstje dat je aan tafel mag doorbreken. Comfortfood met een verrassende twist! Hier kan ik van blijven eten, en lekker veel groenten bij! Love it!

Dit stoofpotje is een echte herfsttopper: kruidige kip met pompoen, wortelen en aardappel, op smaak gebracht met za’atar en rozijntjes voor een licht zoete toets. Het geheel krijgt een feestelijke afw ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

Stoofpotje
500 g kippenbillen, enkel het vlees
1 kleine butternut, geschild en in blokjes
2 grote aardappelen, geschild en in blokjes
2 grote wortelen, geschild en in blokjes
2 teentjes look, fijngehakt
2 rode ajuinen, fijngesneden
2 à 3 el za’atarkruiden
1 el olijfolie
500 ml water
50 g rozijnen
Peper en zout

Krokant filodeeg
8 velletjes filodeeg
2 el gesmolten boter of olijfolie
1 el za’atar kruiden


500 g kippenbillen, enkel het vlees
1 kleine butternut, geschild en in blokjes
2 grote aardappelen, geschild en in blokjes
2 grote wortelen, geschild en in blokjes
2 teentjes look, fijngehakt
2 rode ajuinen, fijngesneden
2 à 3 el za’atarkruiden
1 el olijfolie
500 ml water
50 g rozijnen
Peper en zout


8 velletjes filodeeg
2 el gesmolten boter of olijfolie
1 el za’atar kruiden

Leaf
Make it veggie!

Vervang de kip door 400 g kikkererwten (uit blik, afgespoeld en uitgelekt) en voeg eventueel 150 g bloemkoolroosjes toe. Laat op dezelfde manier stoven: de kikkererwten geven een lekkere bite en passen perfect bij de zoete pompoen en de kruidige za’atar.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Snijd het kippenvlees in vier stukken. Kruid met peper en zout. Verhit een eetlepel olie in een stoofpot en kleur de kip rondom mooi goudbruin aan. Haal uit de pot en zet even opzij.

Fruit de look en de fijngesneden rode ajuin in dezelfde pot tot ze glazig zijn.

Voeg de pompoen, wortel en aardappel toe. Roerbak kort mee.

Doe de kip terug in de pot, giet er 500 ml water bij, voeg de za’atar en de rozijntjes toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes sudderen onder deksel. Controleer of de groenten gaar zijn.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 °C. Snijd de velletjes filodeeg in vieren. Bestrijk elk stukje met gesmolten boter of olijfolie en bestrooi met de za’atar kruiden. kreukel ze lichtjes en leg ze in een cirkel tegen elkaar op bakpapier, ongeveer ter grootte van je stoofpot.

Bak de filodeegcirkels10 minuten in de oven van 180° tot ze goudbruin en krokant zijn.

Serveer het stoofpotje in een grote schaal en leg er het krokante filodeeg deksel bovenop. Schep uit door de korst te breken.

Tips

  • Voor extra smaak kan je een beetje kippenbouillon gebruiken in plaats van enkel water. 
  • Serveer met een frisse salade met komkommer en yoghurt voor contrast. 
  • Liever vegetarisch? Zie onderaan de veggie-variant! 
  • Za’atar is een kruidenmengeling op basis van tijm, sumak en sesam. Te vinden in de meeste supermarkten of Midden-Oosterse winkels. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.