Meng de droge ingrediënten: Doe de bloem, suiker, zout en droge gist in je mengkom van je keukenrobot. Roer even door zodat alles goed verdeeld is.
Voeg de natte ingrediënten toe: Schenk de lauwe melk en neutrale olie bij de droge ingrediënten. Laat het deeg zo’n 10 minuten kneden met de broodhaak tot het soepel is en de gluten zich goed ontwikkeld hebben.
Laat het deeg rijzen: Leg een vel bakpapier op je ronde bakvorm. Bol het deeg op tot een mooie ronde vorm en leg het op het bakpapier. Dek het af met je deegkom zodat het niet uitdroogt. Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Vorm het brood: Druk het gerezen deeg een beetje plat met je handen. Meng ondertussen de dooier, water en yoghurt voor de egg wash.
Bestrijk en decoreer: Smeer het brood royaal in met de egg wash. Gebruik je vingers om het typische patroon te maken: druk eerst rondom rond een cirkel, en duw dan lijntjes met je vingers om vierkante vormen in het midden te bekomen. Werk af met sesamzaad aan de buitenrand en nigellazaad in het midden.
Bakken: Verwarm de oven voor op 180°C. Gebruik bij voorkeur een stoomfunctie (broodstand) of plaats een hittebestendig schaaltje water onderin de oven.
Bak het brood eerst 18 minuten op 180°C in de vorm.
Haal het daarna uit de vorm en van het bakpapier, leg het op een rooster en bak nog 5 minuten verder zodat de onderkant krokant wordt.
Afkoelen: Laat het brood volledig afkoelen op een rooster voor het beste resultaat.
Tips
- Wil je een extra luchtig brood? Voeg een theelepel yoghurt toe aan het deeg zelf.
- De egg wash met yoghurt zorgt voor die mooie glans en goudbruine kleur.
- Gebruik een natte vinger om het patroon aan te brengen, zo blijft het deeg niet plakken.