Witloofsalade met patatjes en chipolata

Favorieten

20min

Easy

Deze frisse witloofsalade brengt een verrassend kindvriendelijke twist met knapperige stukjes appel, selder en een zoetzure vinaigrette, gecombineerd met warme patatjes en sappige chipolata. Lekker eenvoudig, hartig én licht — dus perfect voor een snelle, plezierige maaltijd.

Deze frisse witloofsalade brengt een verrassend kindvriendelijke twist met knapperige stukjes appel, selder en een zoetzure vinaigrette, gecombineerd met warme patatjes en sappige chipolata. Lekker ee ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 4P

1 kg vastkokende aardappelen geschild en gaar gestoomd
8 of 500 g chipolata’s
1 grote appel
8 kleine witloofstronken (of 4 grote )
2 groene selder stengels
1 klont boter

Vinaigrette:
100 ml appelazijn
100 ml zachte olie
1 kl honing
1 kl melk
Peper en zout

1 kg vastkokende aardappelen geschild en gaar gestoomd
8 of 500 g chipolata’s
1 grote appel
8 kleine witloofstronken (of 4 grote )
2 groene selder stengels
1 klont boter

Vinaigrette:
100 ml appelazijn
100 ml zachte olie
1 kl honing
1 kl melk
Peper en zout

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Aardappelen klaarmaken
Kook de aardappelen helemaal gaar. Giet af, en volgens je voorkeur kun je ze licht bakken in de boter of er een zachte puree van maken.

Chipolata bakken
Smelt het klontje boter in een pan en bak de chipolata’s tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.

Witloof, appel en selder snijden
Snij de witloofstronken fijn in reepjes. Schil de appel en snij ook die in dunne reepjes. Snij de selder op dezelfde manier, zodat alle groenten fijn van textuur zijn.

Vinaigrette maken
Meng de appelazijn, zachte olie, honing, melk, peper en zout goed in een kom tot je een homogene vinaigrette krijgt.

Salade samenstellen
Doe het gesneden witloof, selder en appel in een grote kom. Giet de vinaigrette erover en meng goed zodat alles bedekt is.

Serveren
Leg de warme patatjes en de gebakken chipolata’s bij of op de salade. Serveer alles samen, bijvoorbeeld op een bord of in een grote schaal zodat iedereen kan opscheppen.

Tips

  • Snijd de appel pas net voor het serveren om te vermijden dat hij bruin wordt.
  • Bak de chipolata’s op middelhoog vuur zodat ze mooi krokant worden zonder aan te branden.
  • Als je de aardappelen bakt in boter, kan een beetje knoflook of verse kruiden extra smaak toevoegen.
  • Proef de vinaigrette eerst: pas honing of azijn aan naar je eigen smaak (zoeter of zuurder).
  • Serveer de salade warm én koud: de patatjes en worstjes kunnen net warm zijn terwijl de witloofmix fris blijft — dat geeft een mooi contrast.
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.